current views are: 11

5 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση15:05

Μια πόλη 10 δισ. δολαρίων θα χτιστεί από το μηδέν στο Σινά

Τα εδάφη κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, είναι μέρος ενός κοινού ταμείου αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Δημοσίευση 15:05’

Τα εδάφη κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, είναι μέρος ενός κοινού ταμείου αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Σύμφωνα με δηλώσεις Σαουδάραβα αξιωματούχου τη Δευτέρα στο Reuters, η Αίγυπτος έχει δεσμεύσει περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στη νότια χερσόνησο του Σινά, στα πλαίσια του σχεδιασμού μιας μεγάλης πόλης (mega-city) και μιας μεγάλης επιχειρηματικής ζώνης.

Τα εδάφη κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, είναι μέρος ενός κοινού ταμείου αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανακοινώθηκε από τις δύο χώρες την Κυριακή κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, στο Κάιρο. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη για τον Σαλμάν από τότε, που ανακηρύχθηκε διάδοχος του θρόνου του 2017, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα ηνία του βασιλείου. 

Η mega-city, θα έχει δικό της δικαστικό σύστημα και νομοθεσία, που έχει ως στόχο να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές και να επικεντρωθεί σε βιομηχανίες όπως η ενέργεια και το νερό, η βιοτεχνολογία, η τροφή, η προηγμένη μεταποιητική βιομηχανία και ο τουρισμός.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασκευάσει επτά πόλεις και διάφορα τουριστικά έργα, ενώ η Αίγυπτος θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των υφιστάμενων πόλεων του Σαρμ Ελ Σέιχ και της Χουργκάντα, δήλωσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος. 

Το βασίλειο θα συνεργαστεί επίσης με την Αίγυπτο και την Ιορδανία για να προσελκύσει ευρωπαϊκές εταιρείες που αναλαμβάνουν κρουαζιέρες, ταξιδεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Το έργο της Ερυθράς Θάλασσας, που αποτελείται από περίπου 50 νησιά, θα προσφέρει ένα φυσικό καταφύγιο, καθώς και τη δυνατότητα για καταδύσεις σε κοραλλιογενείς υφάλους και τη δημιουργία χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Οι αρχές δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να διαμορφώνουν το έδαφος το 2019 και θα ολοκληρώσουν την πρώτη τους φάση μέχρι τα τέλη του 2022.

Η συμφωνία για την πραγματοποίηση του έργου των 10 δισ. δολαρίων έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις αιγυπτιακές προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Σίσι αναμένεται να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία.


σχετικα αρθρα