ΔΙΕΘΝΗ

Πρώην σύμβουλος Τραμπ: «Ίσως κάτι έκανε στις εκλογές»

Δημοσίευση 7 Μαρτίου 2018, 09:22 / Ανανεώθηκε 7 Μαρτίου 2018, 09:22
Πρώην σύμβουλος Τραμπ: «Ίσως κάτι έκανε στις εκλογές»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Νάνμπεργκ εμφανίστηκε εξοργισμένος με τη διαταγή του Μιούλερ να παραστεί ενώπιον δικαστή.

Μπορεί αρχικά να αρνιόταν πεισματικά να καταθέσει ενώπιον του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, ωστόσο αργότερα υπαναχώρησε δηλώνοντας πως πιθανότατα θα συνεργαστεί στο τέλος. O λόγος για τον πρώην σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, Σαμ Νάνμπεργκ.

Σε συνεντεύξεις του σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Νάνμπεργκ εμφανίστηκε εξοργισμένος με τη διαταγή του Μιούλερ να παραστεί ενώπιον δικαστή και να παραδώσει χιλιάδες emails και μηνύματα που είχε ανταλλάξει με πρώην αξιωματούχους.

Σε πολλαπλές συνεντεύξεις του, ο κ. Νάνμπεργκ δήλωσε ότι δεν θα συμμορφωθεί με την κλήτευσή του να καταθέσει. Στην περίπτωση που το πράξει, είναι ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης. «Δεν θα συνεργαστώ. Για να δούμε τι θα κάνει ο Μάλερ. Νομίζω ότι θα είναι αστείο να με συλλάβουν. Θα είναι πραγματικά αστείο να με συλλάβουν, επειδή δεν θέλω να περάσω 80 ώρες μαζί τους, αναλύοντας ηλεκτρονικά μηνύματα που μου έστειλαν ο Στιβ Μπάνον κι ο Ρότζερ Στόουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Νάνμπεργκ, αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, αλλά και σε έναν από τους συμβούλους του Τραμπ.

Ωστόσο, αργότερα δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι ίσως καταλήξει να συνεργαστεί με την έρευνα του ειδικού ανακριτή, εάν η κατάθεσή του γίνει υπό καθορισμένο πλαίσιο.

Αξιοσημείωτη θεωρείται η παραδοχή του πως «ο Τραμπ ίσως κάτι έχει κάνει κατά τη διάρκεια των εκλογών, αλλά δεν το γνωρίζω με σιγουριά», καθώς, κατά τον Νάνμπεργκ, ο Μιούλερ ενδεχομένως έχει στη διάθεσή του ενοχοποιητικό υλικό εις βάρος του Τραμπ. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς έσπευσε να τοποθετηθεί δηλώνοντας πως «πιστεύω απολύτως πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, γιατί κάνει λάθος. Το επιτελείο του Τραμπ δεν συμμετείχε σε καμία συμπαιγνία». Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι ακριβώς γνωρίζει ο Νάνμπεργκ για τα ενδότερα του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ ή για τον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος δεν εργάστηκε ποτέ εκεί, ενώ αποπέμφθηκε το 2015 λόγω ρατσιστικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σαμ Νάνμπεργκ δούλευε αρχικά για μία από τις επιχειρήσεις του Ντ. Τραμπ κι αργότερα βοηθούσε με την παροχή συμβουλευτικού έργου στην προεκλογική εκστρατεία του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ. Ωστόσο, απαλλάχθηκε των καθηκόντων του τον Αύγουστο του 2015 μετά από αναφορές ότι προχωρούσε στην ανάρτηση σχολίων ρατσιστικού περιεχομένου στο Facebook.