current views are: 14

13 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση12:54

Ο Τραμπ απέλυσε τον Τίλερσον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Νέος ΥΠΕΞ ο Μάικ Πομπέο

Τίλερσον: Δεν με ενημέρωσε κανένας  

Δημοσίευση 12:54’

Τίλερσον: Δεν με ενημέρωσε κανένας  

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε την Τρίτη τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Washington Post και επιβεβαίωσε ο ίδιος ο μεγιστάνας, μέσω ανάρτησης στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Τραμπ αντικατέστησε τον Τίλερσον με τον μέχρι πρότινος διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο.

«Ο Μάικ Πομπέο, διευθυντής της CIA, θα γίνει ο νέος υπουργός Εξωτερικών μας. Θα κάνει φανταστική δουλειά. Ευχαριστώ τον Ρέξ Τίλερσον για τις υπηρεσίες τους. Η Τζίν Γκόσπελ θα γίνει η νέα διευθύντρια της CIA. Συγχαρητήρια σε όλους», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Στην πρώτη αντίδρασή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο λόγος της αποπομπής του Τίλερσον ήταν οι επερχόμενες συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως ο Τραμπ ήθελε να αναλάβει μια νέα ομάδα ενόψει των συνομιλιών αλλά και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Τραμπ δήλωσε σίγουρος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πάντως η εν λόγω απόφαση φαίνεται πως πάρθηκε εν αγνοία του Τίλερσον και ανακοινώθηκε προτού ενημερωθεί κατ ιδίαν ο απερχόμενους υπουργός Εξωτερικών. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δια στόματος της εκπροσώπου Τύπου:

«Ο υπουργός είχε κάθε πρόθεση να μείνει λόγω της κρίσιμης προόδου που επετεύχθη στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. (…) Ο υπουργός δεν είχε μιλήσει με τον πρόεδρο και αγνοεί τον λόγο, αλλά είναι ευγνώμων που είχε την ευκαιρία να υπηρετήσει σε αυτό το πόστο».

Τεταμένες σχέσεις

Ο κ. Τίλερσον, πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil ανέλαβε τη θέση του ΥΠΕΞ μόλις πριν έναν χρόνο. Έκτοτε, η συνεργασία με τον Τραμπ μόνο ανέφελη δεν ήταν, καθώς κατά καιρούς είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί οξύτατων διαφωνιών μεταξύ του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών.

Η απόλυση του Τίλερσον έρχεται έπειτα από τις αποστάσεις που κράτησε προ ημερών από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Τότε, ο Τίλερσον, είχε αναφέρει πως «αυτή είναι μια απόφαση που έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος».

Γενικότερα, από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ, είχε γίνει εμφανής ο διαφορετικός τρόπος σκέψης μεταξύ του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών. Πέραν της Βορείου Κορέας –κύρια εστία διαφωνίας-  άλλα σημαντικά θέματα όπου είχαν διαφωνήσει οι δύο άνδρες σύμφωνα με το NBC ήταν το Ιράκ, το Κατάρ και η Βενεζουέλα. Επίσης, ο Τραμπ φέρεται να έχει εκνευριστεί με τον Τίλερσον επειδή άφησε να εννοηθεί δημόσια ότι διαφωνεί με την «πολιτική ίσων αποστάσεων» που ακολούθησε ο αμερικανός πρόεδρος μετά από τις συγκρούσεις ακροδεξιών και αντιφασιστών στο Σάρλοτσβιλ.

Τότε ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι νεοναζί «μοιράζονταν» την ευθύνη για τα επεισόδια με τα μέλη των αντιφασιστικών οργανώσεων που διαμαρτύρονταν για την πορεία μίσους. «Ο πρόεδρος εκφράζει αποκλειστικά τις δικές του απόψεις» είπε πει για τις δηλώσει Τραμπ ο Τίλερσον μιλώντας στο Fox News.

Το προηγούμενο καλοκαίρι μάλιστα, ο Τίλερσον φερόταν έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του, λόγω των αυξανόμενων συγκρούσεων με τον Τραμπ. Μάλιστα, ο απερχόμενος ΥΠΕΞ σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, είχε αποκαλέσει «ηλίθιο» τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε συνάντηση που είχε με μέλη της ομάδας εθνικής ασφαλείας και υπουργών.


σχετικα αρθρα