current views are: 10

13 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση18:29

Τραμπ – Τίλερσον: Το χρονικό μιας θυελλώδους σχέσης

Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ, είχε γίνει εμφανής ο διαφορετικός τρόπος σκέψης τους.

Δημοσίευση 18:29’

Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ, είχε γίνει εμφανής ο διαφορετικός τρόπος σκέψης τους.

Ο κ. Τίλερσον, πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil ανέλαβε τη θέση του ΥΠΕΞ μόλις πριν έναν χρόνο. Έκτοτε, η συνεργασία με τον Τραμπ μόνο ανέφελη δεν ήταν, καθώς κατά καιρούς είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί οξύτατων διαφωνιών μεταξύ του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών.

Η απόλυση του Τίλερσον έρχεται έπειτα από τις αποστάσεις που κράτησε προ ημερών από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Τότε, ο Τίλερσον, είχε αναφέρει πως «αυτή είναι μια απόφαση που έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος».

Γενικότερα, από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ, είχε γίνει εμφανής ο διαφορετικός τρόπος σκέψης μεταξύ του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών. Πέραν της Βορείου Κορέας – κύρια εστία διαφωνίας-  άλλα σημαντικά θέματα όπου είχαν διαφωνήσει οι δύο άνδρες σύμφωνα με το NBC ήταν το Ιράκ, το Κατάρ και η Βενεζουέλα. Επίσης, ο Τραμπ φέρεται να έχει εκνευριστεί με τον Τίλερσον επειδή άφησε να εννοηθεί δημόσια ότι διαφωνεί με την «πολιτική ίσων αποστάσεων» που ακολούθησε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά από τις συγκρούσεις ακροδεξιών και αντιφασιστών στο Σάρλοτσβιλ.

Τότε ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι νεοναζί «μοιράζονταν» την ευθύνη για τα επεισόδια με τα μέλη των αντιφασιστικών οργανώσεων που διαμαρτύρονταν για την πορεία μίσους. «Ο πρόεδρος εκφράζει αποκλειστικά τις δικές του απόψεις» είπε πει για τις δηλώσει Τραμπ ο Τίλερσον μιλώντας στο Fox News.

Το προηγούμενο καλοκαίρι μάλιστα, ο Τίλερσον φερόταν έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του, λόγω των αυξανόμενων συγκρούσεων με τον Τραμπ. Μάλιστα, ο απερχόμενος ΥΠΕΞ σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, είχε αποκαλέσει «ηλίθιο» τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε συνάντηση που είχε με μέλη της ομάδας εθνικής ασφαλείας και υπουργών.

Ο Τραμπ, μετά την είδηση για τον χαρακτηρισμό που του προσέδωσε ο Τίλερσον, είπε στο περιοδικό Forbes: «Πιστεύω πως η είδηση είναι ψεύτικη. Αλλά αν όντως το είπε αυτό, πιστεύω πως θα πρέπει να συγκρίνουμε τα IQ μας. Τότε θα σας πως ποιος θα κερδίσει.

Νέες αιχμές κατά του Τραμπ

Πάντως, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, άφησε νέες αιχμές σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση μιας ομαλής και ήπιας μετάβασης σε μια περίοδο που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές πολιτικές και εθνικής ασφάλειας προσκλήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο απομακρύνθηκε, ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι τον κάλεσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το Air Force One, ώρες μετά το tweet που αποκάλυπτε την απόλυσή του και την αναπλήρωσή του από τον Μάικ Πομπέι. «Έλαβα μία κλήση σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ λίγο μετά το μεσημέρι, από το Air Force One και μίλησα με τον διευθυντή του προσωπικού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Νωρίτερα, δηλώσεις είχε κάνει ο κορυφαίος σύμβουλος του Ρεξ Τίλερσον, Στιβ Γκλοντστάιν, λέγοντας ότι ουδεμία επαφή είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πριν από την αποπομπή του, αγνοώντας παράλληλα, τους λόγους της καθαίρεσής του. «Ο υπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο και αγνοεί τους λόγους, όμως είναι ευγνώμων επειδή μπόρεσε να υπηρετήσει και εξακολουθεί να πιστεύει πως το να υπηρετείς το δημόσιο είναι ένα ευγενές καθήκον και δεν πρέπει να μετανιώνει κανείς γι’ αυτό», δήλωσε ο Στιβ Γκολντστάιν.

Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης,  λίγο αφότου αποκάλυψε ότι ο Τίλερσον δεν είχε μιλήσει με τον Τραμπ πριν από την αποπομπή του, ο Γκολντστάιν είχε την ίδια τύχη με τον Αμερικανό επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


σχετικα αρθρα