current views are: 7

14 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση12:55

Η Βρετανία απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες για την υπόθεση Σκρίπαλ και εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Τη Ρωσία δείχνει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Με αντίμετρα για τις απελάσεις προειδοποιεί τώρα η Μόσχα.

Δημοσίευση 12:55’

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Τη Ρωσία δείχνει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Με αντίμετρα για τις απελάσεις προειδοποιεί τώρα η Μόσχα.

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για αντίμετρα προειδοποιεί τώρα η Μόσχα.

To Λονδίνο είχε δώσει στο Κρεμλίνο διορία μέχρι τα μεσάνυχτα προκειμένου να συνεργαστεί με τις βρετανικές Αρχές και να εξηγήσει πώς ένας νευροτοξικός παράγοντας ρωσικής προέλευσης έφτασε στη Βρετανία και χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια.

Το Κρεμλίνο, όμως, αρνείται κάθε ανάμειξη.

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιένης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Εχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν» ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι.

Είναι η μαζικότερη απέλαση Ρώσων από τη Βρετανία εδώ και τρεις δεκαετίες, τόνισε.

«Σήμερα το πρωί προήδρευσα συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία συμφωνήσαμε […] άμεσες ενέργειες για την εξάρθρωση του ρωσικού δικτύου κατασκοπείας» δήλωσε η Μέι. «Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα το βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Επιθυμούσαμε μια καλύτερη σχέση, και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο» είπε.

Η πρωθυπουργός ανέφερε πως έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη των συμμάχων της Βρετανίας και σκοπεύει να θέσει το θέμα στον ΟΗΕ, αναφέρει ο Guardian. Προανήγγειλε επίσης ενίσχυση των ελέγχων σε Ρώσους ταξιδιώτες, αλλά και νέα νομοθεσία για θέματα κατασκοπείας.

Ακόμα, δήλωσε πως επιδιώκει συνεργασία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί πως στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε το ρωσικό νευτοτοξικό δηλητήριο Novichok.

Ανακοίνωσε, τέλος, πως ματαιώνονται όλες οι συναντήσεις ανάμεσα σε υψηλόβαθμους Βρετανούς και Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ άλλων και η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, 66 ετών, και η κόρη του Γιούλια, 33 ετών, βρέθηκαν αναίσθητοι στις 4 Μαρτίου σε ένα παγκάκι στο Σάλσμπουρι στη νοτιοδυτική Αγγλία. Νοσηλεύονται τώρα σε κρίσιμη κατάσταση.

Τη Ρωσία «δείχνει» και η ΕΕ

Πίσω από την επίθεση στο Σάλσμπουρι της Βρετανίας είναι «πολύ πιθανό» να κρύβεται η Ρωσία, δήλωσε από το Ελσίνκι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μετά τη βάρβαρη επίθεση που υποκινήθηκε, πολύ πιθανόν, από τη Μόσχα», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Ο Τουσκ δήλωσε πως είναι «έτοιμος» να θέσει την ανοικτή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Μόσχα γστην ημερήσια διάταξη της προσεχούς ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ακόμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να συνταχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία αντί να ξεκινά έναν «εμπορικό πόλεμο» εναντίον της ΕΕ -μια αναφορά για τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ που επιβάλλει η Ουάσινγκτον.

«Για τους αληθινούς φίλους, αυτό θα έπρεπε να είναι προφανές: σε ένα πλαίσιο διάδοσης ψευδών πληροφοριών, παρεμβολής στις εκλογές μας και επιθέσεων με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ανθρώπων στο έδαφός μας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι οι διατλαντικοί τσακωμοί αλλά η διπατλαντική ενότητα» είπε.

«Εχθρική κίνηση»

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλεξάντερ Γιακοβένκο «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων εάν η Βρετανία προχωρήσει στην απέλαση.

Λίγο μετά τις δηλώσεις Μέι, η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση: «Θεωρούμε αυτήν την εχθρική κίνηση απολύτως απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και κοντόφθαλμη. Η ευθύνη για την επιδείνωση των ρωσο-βρετανικών σχέσεων ανήκει αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία της Βρετανίας» ανέφερε.

Ταξιδιωτική οδηγία από το Βρετανικό ΥΠΕΞ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική της όξυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία, το βρετανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία – προειδοποίηση προς τους βρετανούς πολίτες.

Το Φόρεϊν Όφις αναθεώρησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για τη χώρα αυτή, καλώντας όσους ταξιδεύουν στη Ρωσία να αποφεύγουν τα πολιτικά σχόλια.

«Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα (έκφρασης) αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδο» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

«Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε εγρήγορση, να αποφεύγετε τυχόν διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις και να αποφεύγετε να σχολιάζετε δημοσίως τις πολιτικές εξελίξεις» συνεχίζει το κείμενο αυτό.


σχετικα αρθρα