current views are: 31

14 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση15:49

Τρίτη η Ελλάδα στην παγκόσμια λίστα με τους περισσότερους καπνιστές

Μια νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποστηρίζει πως τα ποσοστά των καπνιστών σημειώνουν ξανά αύξηση.

Δημοσίευση 15:49’

Μια νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποστηρίζει πως τα ποσοστά των καπνιστών σημειώνουν ξανά αύξηση.

Σε όλες τις χώρες του σύγχρονου κόσμου, έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, παρόλα αυτά, οι καπνιστές παρουσιάζουν μια μεγάλη άρνηση να τους υπακούσουν.

Η κατάσταση αυτή παρατηρείται τις τελευταίες κυρίως σε μεγάλες δυτικές πόλεις των ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ευρώπη. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Κίνα, όπου η απαγόρευση του δημόσιου καπνίσματος έχει γίνει πολύ αυστηρή και έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα.

Μια νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποστηρίζει πως παρά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως, τα ποσοστά των καπνιστών σημειώνουν ξανά αύξηση. Αυτή τη φορά όμως η αύξηση παρατηρείται σε ανεπτυγμένες χώρες. Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το 80% των καπνιστών παγκοσμίως, βρίσκεται σε ανεπτυγμένες χώρες.

Η Χιλή, είναι η μόνη χώρα της Νότιας Αμερικής που βρίσκεται στη λίστα. Το 38% των ενηλίκων είναι καπνιστές. Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει πάρει η χώρα, 131 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από ασθένειες που έχουν προκληθεί από το κάπνισμα.

Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το 38,2% των ενηλίκων είναι καπνιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βοσνία, είναι η χώρα με τις χαμηλότερες τιμές στα τσιγάρα, σε όλη την Ευρώπη. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως ο μισός ενήλικος πληθυσμός της χώρας καπνίζει.

Το 38,3% του ανήλικου πληθυσμού στο Λίβανο, καπνίζει. Το 2015, η χώρα χαλάρωσε τη νομοθεσία που περιορίζει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

Στη Ρωσία, το 39,1% του πληθυσμού αποτελείται από καπνιστές. Ένας νόμος που απαγόρευσε το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, εφαρμόστηκε το 2014. Επιπλέον, απαγορεύτηκε η διαφήμιση και οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με προϊόντα καπνού. Στη Ρωσία, οι άνδρες καπνιστές είναι πολλοί περισσότεροι από τις γυναίκες καπνίστριες.

Το 39,8 του πληθυσμού της Ινδονησίας, αποτελείται από καπνιστές. Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε 57 εκατομμύρια ανθρώπους. Το κάπνισμα ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους στην Ινδονησία, κάθε χρόνο. Δεν υπάρχουν νόμοι που να απαγορεύουν το κάπνισμα στα περισσότερα δημόσια μέρη.

Ο πληθυσμός των καπνιστών στην Ιορδανία, αγγίζει το 43,3% στους ενήλικες της χώρας. Ο κάθε καπνιστής, καπνίζει κατά μέσο όρο 15,2 τσιγάρα την ημέρα. Ένας αντικαπνιστικός νόμος που υπάρχει, απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Πλέον υπάρχουν περισσότεροι καπνιστές που ανήκουν σε μικρές ηλικίες παρά σε μεγάλες.

Στη Σερβία το 42,3% καπνίζει. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι Σέρβοι, καπνίζουν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους. Η κυβέρνηση πάντως έχει αρχίσει να κάνει σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της βλαβερής αυτής συνήθειας, καθώς θεσπίζει νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα με τους περισσότερους καπνιστές, με το ποσοστό να φτάνει το 42,4% των ενηλίκων. Το 2010 η χώρα μας βρισκόταν στην πρώτη θέση με τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχουν εφαρμοστεί δύο αντικαπνιστικοί νόμοι που αφορούν τους δημόσιους χώρους.

Το Ναούρου, είναι δεύτερο στη λίστα και το ποσοστό των καπνιστών του, αγγίζει το 47,5%. Το Ναούρου, είναι το μικρότερο νησιωτικό έθνος στον κόσμο, με πληθυσμό κάτω των 10.000 ανθρώπων.

Το Κιριμπάτι, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με το 52,2% του πληθυσμού να είναι καπνιστές. Σε αυτή τη μικρή χώρα του νότιου Ειρηνικού, οι νόμοι για την απαγόρευση του καπνίσματος δεν είναι αυστηροί. Λέγεται ότι τα 2/3 των ανδρών στο Κιριμπάτι, είναι καπνιστές. 


σχετικα αρθρα