current views are: 11

16 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση14:48

Ανθρωπιστική τραγωδία στο Αφρίν με θύματα αμάχους – Πολιορκεί την πόλη ο τουρκικός στρατός

ΟΗΕ: Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται σε κίνδυνο

Δημοσίευση 14:48’

ΟΗΕ: Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται σε κίνδυνο

Ανθρωπιστική τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφρίν της Συρίας, καθώς ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τον ανηλεή βομβαρδισμό της πόλης, βάλλοντας κατά του άμαχου πληθυσμού με το πρόσχημα της εξόντωσης των «τρομοκρατών» της κουρδικής πολιτοφυλακής.

Οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν πως η πολιορκία της Τουρκίας στην πόλη έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής τραγωδίας.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους, ωστόσο στοιχεία από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την διαψεύδουν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 245 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».

Η πόλη Αφρίν έχει σχεδόν περικυκλωθεί, με την εξαίρεση ενός μοναδικού διαδρόμου που χρησιμοποιείται από αμάχους που φεύγουν κατά χιλιάδες κατευθυνόμενοι προς περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς. Περισσότεροι από 30.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Αφρίν από την Τετάρτη.

 

Στο μεταξύ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Συείας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας πως περισσότεροι από 40.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Πέμπτη την ανατολική Γούτα κοντά στη Συρία. Για 20.000 αμάχους που εγκατέλειψαν την περιοχή έκανε λόγο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι μαζί με τις συμμαχικές του δυνάμεις ανακατέλαβε το 70% του εδάφους που τελούσε υπό τον έλεγχο ανταρτών στον θύλακα της ανατολικής Γούτα.

Οι άμαχοι ως ανθρώπινες ασπίδες

Από την άλλη πλευρά ο ΟΗΕ εξέφρασε την Παρασκευή την ανησυχία του για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στο Αφρίν, στον κουρδικό θύλακα στη βορειοδυτική Συρία, εμποδίζονται να φύγουν από τις κουρδικές δυνάμεις και χρησιμοποιούνται σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

«Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ραβίνα Σαμντασάνι, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι άμαχοι –που έχουν εγκλωβιστεί– να σκοτωθούν να τραυματιστούν, να πολιορκηθούν, να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες ή να εκτοπιστούν λόγω των μαχών», είπε.

«Οι άμαχοι μάς γνωστοποίησαν τις σοβαρές ανησυχίες τους για την ασφάλειά τους, κυρίως επειδή μαχητές έχουν τοποθετήσει εκτοξευτήρες ρουκετών σε περιοχές κατοικιών», είπε ακόμη η εκπρόσωπος.

«Υπάρχει επίσης σοβαρή έλλειψη νερού λόγω της καταστροφής, όπως μας είπαν, ενός αντλιοστασίου καθώς και του ελέγχου άλλων πηγών νερού από τις τουρκικές δυνάμεις», είπε.

«Ανοίξτε τα μάτια σας»

Μία γιατρός από το Αφριν της Συρία απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια που είναι αναγκαία όσο ποτέ την ώρα που η Τουρκία σφυροκοπά ανηλεώς από αέρος την πόλη.

«Ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε τι έχουμε εδώ, δεν πρόκειται για στρατιωτικούς, πρόκειται για πολίτες, πρόκειται για κουρδικούς πολίτες, παιδιά κούρδων. Δεν υπάρχει στρατός», είπε σε δραματικό τόνο.

Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών

Και ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα ανθρώπινό δράμα ο Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα 3,5 εκατ. προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο σε τουρκικό έδαφος.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενέκρινε τρία δισ. ευρώ για τη στήριξη της Τουρκίας για το προσφυγικό ο Τούρκος πρόεδρος με κυνισμό απειλεί την Ε.Ε και φυσικά την Ελλάδα.

Ειδικότερα, με αφορμή το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που του ζητούσε να σταματήσει τις επιχειρήσεις στο Αφρίν, οργισμένος ο Ερντογάν απευθύνθηκε στους Ευρωπαίους λέγοντας: “Πως μιλάτε για το Αφρίν; Εμείς για επτά χρόνια φιλοξενούμε 3.500.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Αν ανοίγαμε τις πόρτες θα ψάχνετε τρύπα να κρυφτείτε. Εμείς θα συνεχίσουμε να φιλοξενούμε, γνωρίζουμε από ανθρωπιά εσείς όχι“.


σχετικα αρθρα