ΔΙΕΘΝΗ

Επίδειξη ισχύος από τον Ερντογάν στην Αφρίν - Οι λεηλασίες των Τούρκων και το δράμα των αμάχων

Δημοσίευση 19 Μαρτίου 2018, 07:56 / Ανανεώθηκε 20 Μαρτίου 2018, 15:17
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία οι Τούρκοι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η τουρκική σημαία κυματίζει από το πρωί της Κυριακής στα κτίρια-σύμβολα της Αφρίν, όπου οι τουρκικές ένοπλες μπήκαν στην πόλη ανήμερα της συμπλήρωσης 103 ετών από τη μάχη των Δαρδανελίων. Οι τουρκικές δυνάμεις μετέτρεψαν την κατάληψη της συριακής πόλης σε μία επίδειξη ισχύος με πολλούς αποδέκτες, με τις εικόνες από τις λεηλασίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Δύο μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», ο τουρκικός στρατός και οι σουνίτες σύμμαχοι του του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) κατέλαβαν το κέντρο της πόλης της Αφρίν από τους Κούρδους, θέτοντας το «εντελώς υπό τον έλεγχο τους», σύμφωνα με ανακοίνωση της Άγκυρας, και υψώνοντας τις σημαίες της Τουρκίας και του FSA. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Βόρεια συνεχίζονται, με χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Αφρίν.

«Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία! Κυματίζει εκεί η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού!», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι δυνάμεις μας είναι παρούσες σε όλα τα εδάφη της περιοχής του Αφρίν. Αυτές οι δυνάμεις θα πλήττουν τις θέσεις του τουρκικού εχθρού και των μισθοφόρων του σε κάθε ευκαιρία... Οι δυνάμεις μας σε όλο την Αφρίν θα γίνουν ο διαρκής εφιάλτης τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οτμάν Σέικ Ισά, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του κουρδικού θύλακα.

Πρωτοφανείς λεηλασίες και βαρβαρότητες

Στις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου βλέπουμε τον βανδαλισμό μνημείων που συνδέονται με την κουρδική παράδοση, ενώ στα περισσότερα μεγάλα κτίρια κυματίζουν πλέον σημαίες με την ημισέληνο.

Μεταξύ των μνημείων που κατέστρεψαν οι Τούρκοι στρατιώτες ήταν και το άγαλμα του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Στην ανακοίνωση στο Whatsapp υπογραμμίζεται ότι αυτή ήταν "η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε η Αφρίν".

Μαζική φυγή αμάχων

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής σήμερα την ελεγχόμενη από τους αντάρτες Ανατολική Γούτα, όπου η Δαμασκός έχει εξαπολύσει εδώ και έναν μήνα μεγάλη επιχείρηση για να την θέσει ξανά υπό τον έλεγχό της.

Άλλωστε, εδώ και μέρες, η προώθηση των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους προς την πόλη προκάλεσε μαζική έξοδο αμάχων, όπως ακριβώς και στο μέτωπο της ανατολικής Γούτα, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού πολεμούν τις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών.

Προσπαθώντας να διαφύγουν από την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι εγκατέλειψαν σήμερα την ανατολική Γούτα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr