ΔΙΕΘΝΗ

Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση της χρηματοδότησης από τον Καντάφι

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2018, 09:42 / Ανανεώθηκε 20 Μαρτίου 2018, 15:16
Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση της χρηματοδότησης από τον Καντάφι
Facebook Twitter Whatsapp

Για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής του εκστρατείας από τη Λιβύη το 2007

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπό κράτηση τέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλία κλήθηκε από την γαλλική αστυνομία της Ναντέρ στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής του εκστρατείας το 2007, από το καθεστώς Καντάφι το 2007. Η κράτησή του μπορεί να διαρκέσει 48 ώρες.

Οι αποκαλύψεις είχαν γίνει το 2012. Έγγραφο της λιβυκής κυβέρνησης του 2006, φέρει την υπογραφή του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών, Μούσα Κούσα, και κάνει λόγο για συμφωνία της Λιβύης να προσφέρει στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013, ωστόοο πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Σαρκοζί ανακρίνεται για την συγκεκριμένη υπόθεση από το Κεντρικό Γραφείο καταπολέμησης της διαφθοράς και φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι.

Πάντως δεν είναι είναι η μόνη έρευνα εν εξελίξει αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο, καθώς όπως έγινε γνωστό τον Φεβρουάριο του 2017 ο οικονομικός εισαγγελέας είχει απαγγείλει εις βάρος του κατηγορίες για «ωφέλεια από απάτες» αναφορικά με την υπέρβαση κατά 20 εκατ. ευρώ του ορίου προεκλογικών δαπανών στις προεδρικές εκλογές του 2012.