current views are: 10

21 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση20:12

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «σπάει» τη σιωπή του για τις διαρροές στην Cambridge Analytica

 «Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας και αν δεν μπορούμε τότε δεν αξίζουμε να σας εξυπηρετήσουμε»

Δημοσίευση 20:12’

 «Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας και αν δεν μπορούμε τότε δεν αξίζουμε να σας εξυπηρετήσουμε»

«Έσπασε τη σιωπή» του ο ισχυρός άνδρας του Facebook λίγες ημέρες μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις περί διαρροών στην Cambridge Analytica την οποία φέρεται να έχει πάρει ο CEO του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Σε ανάρτησή του o Ζάκερμπεργκ αναφέρει ότι: «Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας και αν δεν μπορούμε τότε δεν αξίζουμε να σας εξυπηρετήσουμε. Εργάζομαι για να καταλάβω τι ακριβώς συνέβη και να σιγουρευτώ ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί.»

Ακόμη παραδέχτηκε ότι  «η εταιρεία έκανε λάθη, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε και πρέπει να επιταχύνουμε (τους ρυθμούς μας) και να τα κάνουμε».

Το χρονικό του σκανδάλου

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα σοκαριστικά στοιχεία που έχουν δει το φως τις τελευταίες μέρες, μια εταιρεία ονόματι Global Science Research άντλησε πληροφορίες που σχετίζονταν με πάνω από 50 εκατομμύρια προφίλ στο Facebook και κατόπιν πούλησε τα προσωπικά αυτά δεδομένα στην Cambridge Analytica.

Στη συνέχεια, η εταιρεία αυτή, μέσω ενός περίπλοκου αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικού συστήματος που είχαν δημιουργήσει τα στελέχη της (και κατοπινοί πληροφοριοδότες του σκανδάλου) χρησιμοποίησε τα στοιχεία αυτά για να δημιουργήσει εκτενή προφίλ ψηφοφόρων και να «στοχεύσει» με εξατομικευμένα μηνύματα τόσο Αμερικανούς πολίτες που κλήθηκαν να επιλέξουν τον πρόεδρό τους το 2016, όσο και Βρετανούς που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ.

Οι σχέσεις των ανώτατων στελεχών της Cambridge Analytica με την κυβέρνηση Τραμπ και την εκστρατεία υπέρ του Brexit όπως και οι χρηματοδότες της εταιρείας δεν αφήνουν αμφιβολία για το ποιοι εκμεταλλεύτηκαν τελικά αυτό το «σύνθετο όπλο ψυχολογικής επιρροής» για να κερδίσουν ψήφους.


σχετικα αρθρα