current views are: 11

26 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση06:36

Πρώτο θέμα στη Χουριέτ οι «κατάδικοι της Μόριας»

Η ευρείας κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα περιγράφει με μελανά χρώματα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μυτιλήνης

Δημοσίευση 06:36’

Η ευρείας κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα περιγράφει με μελανά χρώματα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μυτιλήνης

Ανήμερα τη Συνόδου της Βάρνας, η Χουριέτ, η οποία πρόσφατα πουλήθηκε σε μεγαλοεπιχειρηματία φίλο του Ερντογάν, κυκλοφορεί σήμερα έχοντας στο πρωτοσέλιδό της τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Η ευρείας κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα περιγράφει με μελανά χρώματα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μυτιλήνης, παραμοιάζοντά την με υπαίθρια φυλακή.

Με τίτλο «οι κατάδικοι της Μόριας», το δημοσίευμα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο “στρατόπεδο” έχει προ πολλού φτάσει στα όρια της χωρητικότητάς του, οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες αναγκάζονται να διαμένουν σε τέντες, ενώ ελλείψει ηλεκτρικού στο συγκεκριμένο σημείο ο μόνος τρόπος που μπορούν να θερμανθούν είναι να βάλουν φωτιά σε ξύλα που κόβουν από τα ελαιόδεντρα. Αναφέρει ακόμα οτι μπορεί τα παιδιά να παίζουν στα λιβάδια, ωστόσο είναι βουτηγμένα στη λάσπη. 

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί επίσης δηλώσεις μίας συντονίστριας των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», η οποία κάνει λόγο για την αυτοκτονία ενός 19χρονου πριν από μερικούς μήνες, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής και υποστηρίζει ότι οι γυναίκες φοβούνται τα βράδια να πάνε ακόμη και στην τουαλέτα.

Επίσης αναφέρει ότι κάθε πρόσφυγας που υποβάλλει αίτηση ασύλου μπορεί να περιμένει έως και τέσσερις μήνες, αναφέρεται στο άρθρο που τονίζει ότι μπορεί να δεις παιδιά να παίζουν με τα λουλούδια αλλά είναι βουτηγμένα στη λάσπη και παραμένουν έτσι επί μήνες.

«Οι Αφρικανοί ζούνε σε μια τεράστια τέντα. Μπαίνουμε μέσα παρότι μας έχουν προειδοποιήσει ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι επικίνδυνο. Το όλο σκηνικό ‘θυμίζει κοιτώνα φυλακής με ράντζα. Μέσα στην τέντα τα πάντα είναι σκοτεινά από κάθε άποψη’, σημειώνεται στο άρθρο που φιλοξενεί ακόμη τη δήλωση ενός 25χρονου μετανάστη από τη Συρία, του Μαχμούτ Χαμαντά, οποίος λέει: «Δεν ήξερα πόσο άσχημα είναι εδώ. Ήρθαμε στην Ευρώπη για καλύτερα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά εδώ είναι πάρα πολύ άσχημα. Σαν κόλαση φυλακής. Δεν θα ερχόμουν αν το ήξερα».

Σημειώνεται ότι μια από τις επιδιώξεις του Τούκρου προέδρου σήμερα στη Σύνοδο της Βάρνας, είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την εκταμίευση της έξτρας επιχορήγησης για τους εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί στην Τουρκία, ύψους 3 δισ. ευρώ. 


σχετικα αρθρα