ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Κατάσχεση της τελευταίας φιλοκουρδικής εφημερίδας και φυλάκιση του προσωπικού της

Δημοσίευση 30 Μαρτίου 2018, 10:35 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2018, 10:35
Τουρκία: Κατάσχεση της τελευταίας φιλοκουρδικής εφημερίδας και φυλάκιση του προσωπικού της
Facebook Twitter Whatsapp

Οι τουρκικές αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο της εφημερίδας Özgürlükçü Demokrasi την Τετάρτη μετά από επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία

Δεκαεπτά ομάδες ελευθερίας του Τύπου εξέδωσαν κοινή δήλωση που καταδικάζει την κατάσχεση από τις τουρκικές αρχές μιας φιλοκουρδικής εφημερίδας και την κράτηση του προσωπικού της.

Οι τουρκικές αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο της εφημερίδας Özgürlükçü Demokrasi την Τετάρτη μετά από επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία  στην Κωνσταντινούπολη. Δώδεκα δημοσιογράφοι και 15 άλλα στελέχη της εφημερίδας συνελήφθησαν ύστερα απλι επιδρομές της της αστυνομίας στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τη δήλωση, των 17 οργανώσεων,  η κατάσχεση της εφημερίδας έγινε λόγω της κριτικής που ασκήθηκε στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στηνπόλη Αφρίν.

H  Özgürlükçü Demokrasi ήταν η τελευταία φιλοκουρδικη εφημερίδα στην Κωνσταντινούπολη και μια από τις τελευταίες ανεξάρτητες πηγές κουρδικών νέων στην Τουρκία. Όλα τα υπόλοιπα μέσα είχαν κλείσει από το 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. 

Μετά την κατάσχεση του εφημερίδας, ο κ. Carles Torner, εκτελεστικός διευθυντής της PEN International, δήλωσε: "Οι τουρκικές αρχές θέλουν να σταματήσουν την κουρδική κουλτούρα και τη γλώσσα τους. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επίθεση στα κουρδικά και φιλοκουρδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους δημοσιογράφους που έχουν ενταθεί, μετά την την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016".

Η Συντονιστής της Συνδέσμου για την Προστασία της Τουρκίας (IPI), Caroline Stockford, καταδίκασε την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει ισχυρότερη στάση απέναντι στην καταστολή της Τουρκίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη σύνοδο κορυφής της Βάρνας την περασμένη εβδομάδα και είπε επίσης ότι ο ΙΡΙ καταδικάζει έντονα τη χθεσινή επιδρομή στην εφημερίδα. Και καταδικάζει την κυβέρνηση της Τουρκίας, που έχει την τακτική του τερματισμού της ελευθερίας και της δημοκρατίας κατά τρόπο προφανώς παράνομο προκειμένου να σιωπηθούν οι φωνές που διαφωνούν κατά την προετοιμασία των προεδρικών εκλογών».

Η δήλωση επαναλαμβάνει το δικαίωμα των Τούρκων να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που τους επιτρέπουν να διαμορφώνουν μια ισορροπημένη γνώμη και να εκφράζουν την ελευθερία της έκφρασης. Επίζης ζητά την απελευθέρωση των κρατουμένων εργαζομένων στην Özgürlükçü Demokrasi.