current views are: 13

30 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση12:23

Εκτός ελέγχου ο κινεζικός δορυφόρος που θα πέσει στη Γη – Ποιες χώρες κινδυνεύουν

Οι ειδικοί θα μελετούν διαρκώς την ανεξέλεγκτη πτώση του διαστημικού εργαστηρίου

Δημοσίευση 12:23’

Οι ειδικοί θα μελετούν διαρκώς την ανεξέλεγκτη πτώση του διαστημικού εργαστηρίου

Πονοκέφαλο για τους επιστήμονες, αποτελεί το πότε και το που θα πέσει σε δύο ημέρες ο κινεζικός διαστημικός δορυφόρος Τιανγκόνγκ.

Οι ειδικοί θα μελετούν διαρκώς την ανεξέλεγκτη πτώση του διαστημικού εργαστηρίου σε κάποιο σημείο του πλανήτη μας.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, δηλώνει πως η πιθανότερη ημερομηνία πτώσης είναι τα ξημερώματα της Πρωταπριλιάς. Οι ειδικοί τονίζουν πως μόλις ο κινέζικος δορυφόρος εισέλθει στην ατμόσφαιρα, τα συντρίμμια του πιθανόν να μετατραπούν σε πύρινες μπάλες.

Οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να προβλέψουν πού και ακριβώς πότε θα πέσει ο μήκους 10,4 μέτρων και βάρους 8,5 τόνων σταθμός, που κινείται με ταχύτητα 27 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα και χάνει σταδιακά ύψος, με ρυθμό περίπου δύο χιλιομέτρων καθημερινά.

Τα πιθανότερα σημεία πτώσης του είναι Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Πεκίνο, Σικάγο, Κωνσταντινούπολη, Ρώμη και Τορόντο.

Το κυλινδρικό σκάφος Tiangong-1, είχε εκτοξευτεί το 2011 ως το πρωτότυπο του διαστημικού σταθμού που οραματίζεται η Κίνα για την επόμενη δεκαετία. Έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων αποστολών, επανδρωμένων και μη, η αποστολή του Tiangong-1 τερματίστηκε το 2016, και έκτοτε το σκάφος κινείται σε φθίνουσα τροχιά.

Το «Ουράνιο Παλάτι-1» αρχικά επρόκειτο να τεθεί εκτός λειτουργίας το 2013, αλλά η Κίνα παρέτεινε επανειλημμένως την αποστολή του. Ο σταθμός επρόκειτο τελικά να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στο τέλος του 2017, αλλά η νέα καθυστέρηση οδήγησε μερικούς να εκφράσουν τις ανησυχίες τους ότι πλέον είναι ανεξέλεγκτος. Από την πλευρά του, ο μηχανικός Τσου Κονγκπένγκ της Αεροδιαστημικής Εταιρείας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας διαβεβαίωσε με δηλώσεις του σε κινεζική εφημερίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι ο σταθμός δεν πρόκειται να συντριβεί εκτός ελέγχου και δεν αποτελεί απειλή ούτε για κατοικημένες περιοχές ούτε για το περιβάλλον.

Οι Κινέζοι θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Παρακολουθούμε συνεχώς τον Τιανγκόνγκ-1 και θα του επιτρέψουμε να πέσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Θα καεί καθώς εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και τα απομεινάρια του θα πέσουν σε προκαθορισμένη περιοχή της θάλασσας, χωρίς να συνιστούν οποιονδήποτε κίνδυνο» ανέφερε ο Κινέζος μηχανικός. Οι πρώτες τους εκτιμήσεις έδειχναν πως ο δορυφόρος θα πέσει στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Tiangong-1, έχει το μέγεθος ενός σχολικού λεωφορείου, καθώς το βάρος του φτάνει τους 8,5 τόνους και το μήκος του τα 10,4 μέτρα. Σταμάτησε να λειτουργεί στις 16 Μαρτίου του 2016, παρόλα αυτά η κυβέρνηση του Πεκίνου ενημέρωσε γι΄αυτό τα Ηνωμένα Έθνη τον Μάιο του 2017.

Μέχρι σήμερα ο κινεζικός δορυφόρος κάνει 16 περιστροφές γύρω από τη Γη σε καθημερινή βάση.Ο σταθμός, που βρίσκεται τώρα σε ύψος περίπου 200 χιλιομέτρων από τη Γη και κινείται με ταχύτητα 27.000 χιλιομέτρων την ώρα, χάνει σταδιακά ύψος, με ρυθμό περίπου δύο χιλιομέτρων καθημερινά.


σχετικα αρθρα