current views are: 9

30 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση12:59

Η Αμάλ Κλούνεϊ υπερασπίζεται φυλακισμένους δημοσιογράφους του Reuters

Οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι παραβίασαν τον νόμο της Μιανμάρ που αφορά τα κρατικά μυστικά

Δημοσίευση 12:59’

Οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι παραβίασαν τον νόμο της Μιανμάρ που αφορά τα κρατικά μυστικά

Με τη νομική ομάδα που έχει αναλάβει την υπεράσπιση δύο δημοσιογράφων του Reuters, πρόκειται να συνεργαστεί η δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ. Οι δημοσιογράφοι κρατούνται στην Μιανμάρ γιατί ερευνούσαν τις σφαγές αμάχων.

Ο Ουά Λόνε και ο Κιάου Σόε Οο «είναι αναμφίβολα αθώοι» επισήμανε η δικηγόρος και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι παραβίασαν τον νόμο της Μιανμάρ που αφορά τα κρατικά μυστικά, καθώς έκαναν ρεπορτάζ για την κρίση των Ροχίνγκια. Εδώ και μήνες εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της φυλής αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κυνηγημένοι από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Μιανμάρ.

Οι δύο δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που φτάνουν μέχρι και σε κάθειρξη 14 ετών.

«Η έκβαση της υπόθεσης θα μας πει πολλά για την δέσμευση της Μιανμάρ στο κράτος δικαίου και την ελευθερία του λόγου. Οι δύο δημοσιογράφοι διώκονται γιατί έκαναν ρεπορτάζ», αναφέρει η Κλούνεϊ.

Το Reuters είχε αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν γιατί ερευνούσαν περίπτωση μαζικής εκτέλεσης Ροχίνγκια από στρατιώτες και χωρικούς.

Η Κλούνεϊ, σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, έχει πείρα στην ανάληψη υποθέσεων για υποθέσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και υποθέσεις δημοσιογράφων. Το 2015 ήταν μέρος της νομικής ομάδας που ανέλαβε την απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων του Al Jazeera που κρατούνταν στην Αίγυπτο.


σχετικα αρθρα