current views are: 9

30 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση13:09

Η Ρωσία αντεπιτίθεται με απελάσεις Ευρωπαίων διπλωματών

Αντίποινα για τις απελάσεις Ρώσων ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Βρετανία

Δημοσίευση 13:09’

Αντίποινα για τις απελάσεις Ρώσων ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Βρετανία

Απαντώντας στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών λόγω του σκανδάλου Σκριπάλ, η Μόσχα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απελαύνει προσωπικό από τις πρεσβείες πολλών ευρωπαϊκών χωρών.  

Μέχρι στιγμής η λίστα περιλαμβάνει διπλωμάτες από την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Κροατία.

«Δύο συνάδελφοί μου εγκαταλείπουν τη Μόσχα. Όμως εμείς [η πρεσβεία] παραμένουμε εδώ» δήλωσε η πρεσβευτής της Ολλανδίας στη Ρωσία, Ρενέ Γιόνες-Μπος, την ώρα που αναχωρούσε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου είχε κληθεί να παρουσιαστεί.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Reuters, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθησαν την Παρασκευή οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Κροατίας, της Ουκρανίας, της Σουηδίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εκλήθησαν οι πρεσβευτές «πολυάριθμων χωρών που ανέλαβαν μη φιλική δράση κατά της Ρωσίας σε αλληλεγγύη με τη Βρετανία εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ».

Η Βρετανία κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ με τη στρατιωτική νευροτοξίνη Novichok.

«Στους απεσταλμένους θα επιδοθούν νότες διαμαρτυρίας και θα ενημερωθούν για τα μέτρα αντιποίνων της ρωσικής πλευρά» σημείωσε το υπουργείο.

Οι ΗΠΑ και πλήθος δυτικών χωρών απελαύνουν περισσότερους από 100 Ρώσους διπλωμάτες και η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι τα μέτρα αντιποίνων θα είναι ανάλογα.

Ο Λόρι Μπρίστοου, Βρετανός πρεσβευτής στη Ρωσία, αρνήθηκε να διευκρινίσει τι ειπώθηκε στο υπουργείο.

Αντιθέτως, ο Γερμανός πρεσβευτής Ρούντιγκερ φον Φριτς δήλωσε ότι η Ρωσία οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ σε βρετανικό έδαφος, αν και σημείωσε ότι το Βερολίνο παραμένει ανοιχτό σε έναν διάλογο με την Μόσχα.

Το βράδυ της Πέμπτης η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 60 Αμερικανούς.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει στην ενέργεια αυτή της Ρωσίας.


σχετικα αρθρα