current views are: 10

31 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση08:55

Η Μόσχα ζητά εξηγήσεις από το Λονδίνο για τον αιφνιδιαστικό έλεγχο σε ρωσικό αεροσκάφος

«Αν δεν υπάρξει εξήγηση, η ρωσική πλευρά θα θεωρήσει τις ενέργειες εναντίον του αεροπλάνου μας παράνομες»

Δημοσίευση 08:55’
Πηγή: ΑΠΕ

«Αν δεν υπάρξει εξήγηση, η ρωσική πλευρά θα θεωρήσει τις ενέργειες εναντίον του αεροπλάνου μας παράνομες»

Το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα ζητήσει επίσημη εξήγηση από τη Βρετανία  σχετικά με την αιφνιδιαστική έρευνα του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους της Aeroflot στο αεροδρόμιο του Χίθροου την Παρασκευή.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία διαμαρτυρήθηκε για την έρευνα εκείνη τη στιγμή.

Σήμερα, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι θέλει να μάθει τί συνέβη. «Αν δεν υπάρξει εξήγηση, η ρωσική πλευρά θα θεωρήσει τις ενέργειες εναντίον του αεροπλάνου μας παράνομες και επίσης θα διατηρήσει το δικαίωμα να προβεί σε ανάλογες ενέργειες εναντίον των βρετανικών αεροπορικών εταιριών», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Η βρετανική αστυνομία επιβιβάστηκε στο ρωσικό αεροπλάνο τύπου A-321, το οποίο έφθασε από το αεροδρόμιο Sheremetyevo στη Μόσχα στην βρετανική πρωτεύουσα την Πέμπτη. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το RT, οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι πρέπει να προχωρήσουν στην επιθεώρηση του αεροπλάνου χωρίς να δώσουν περαίτερω πληροφορίες για τους λόγους της έρευνας, ενώ απαίτησαν από το πλήρωμα να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Interfax. Κατά τις ίδιες πηγές, δεν άφησαν τον πιλότο να βγει από την καμπίνα. 

Η Μόσχα διώχνει Βρετανούς 50 διπλωμάτες

Η Ρωσία ανακοίνωσε στη Βρετανία ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους «λίγοι περισσότεροι από 50» διπλωμάτες της, καθώς επιδεινώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι.

Μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από το Λονδίνο, η Μόσχα ανταπέδωσε απελαύνοντας 23 Βρετανούς διπλωμάτες.

Ωστόσο χθες Παρασκευή ο Βρετανός πρεσβευτής στη Μόσχα Λόρι Μπρίστοου εκλήθη εκ νέου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του ζητήθηκε να περιορίσει τη βρετανική διπλωματική αποστολή στο μέγεθος της αντίστοιχης ρωσικής στο Λονδίνο.

Σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως η Βρετανία θα πρέπει να μειώσει κατά «λίγο περισσότερα από 50» τα μέλη του διπλωματικού της προσωπικού στη Ρωσία.

«Ζητήσαμε ισοτιμία. Οι Βρετανοί έχουν 50 περισσότερους διπλωμάτες από τους Ρώσους», επεσήμανε.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι ακόμη 50 Βρετανοί διπλωμάτες θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους, η Ζαχάροβα απάντησε: «Λίγοι περισσότεροι από 50».


σχετικα αρθρα