current views are: 8

2 Απριλίου 2018
Δημοσίευση13:23

Βαγδάτη: Έξι Τουρκάλες καταδικάσθηκαν σε θάνατο για συμμετοχή στον ISIS

Οι σύζυγοί τους βρίσκονταν εκεί για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους

Δημοσίευση 13:23’

Οι σύζυγοί τους βρίσκονταν εκεί για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους

Έξι Τουρκάλες υπήκοοι, καταδικάστηκαν σε θάνατο από το δικαστήριο της Βαγδάτης. Άλλη μια καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στην αίθουσα του δικαστηρίου, όλες αυτές οι γυναίκες συνοδεύονταν από παιδιά μικρής ηλικίας. Είχαν παραδοθεί στους πεσμεργκά, τους μαχητές του Ιρακινού Κουρδιστάν, αφού είχαν διαφύγει από την Ταλ Αφάρ, ένα από τα τελευταία προπύργια της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ανακαταλήφθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε η πηγή αυτή.

Οι ίδιες τονίζουν πως έφτασαν στο «χαλιφάτο» στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς οι σύζυγοί τους βρίσκονταν εκεί για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο το 2014 είχε καταλάβει σχεδόν το ένα τρίτο του Ιράκ χάρη σε μια επίθεση αστραπή.

Πολλές ξένες υπήκοοι που κατηγορούνταν για σχέσεις με το ΙΚ δικάσθηκαν πρόσφατα στο Ιράκ.

Τον Φεβρουάριο, 15 Τουρκάλες είχαν ήδη καταδικασθεί σε θάνατο. Πριν απ’ αυτές, μια Γερμανίδα και μια Τουρκάλα είχαν καταδικασθεί σε θάνατο στη διάρκεια δίκης η οποία είχε χαρακτηρισθεί «μη δίκαιη» από το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW).

Μια Γαλλίδα καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης που καλύπτεται από την περίοδο της προφυλάκισής της και πρόκειται να απελαθεί.

Ο ιρακινός αντιτρομοκρατικός νόμος επιτρέπει να απαγγέλλονται κατηγορίες σε βάρος προσώπων που δεν έχουν εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες, αλλά είναι ύποπτα ότι βοήθησαν το ΙΚ, ενώ προβλέπει τη θανατική ποινή για τη συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση, ακόμη και για τα πρόσωπα που δεν είναι μαχητές.

Ο αριθμός των φυλακισμένων στο Ιράκ ως υπόπτων για συμμετοχή στο ΙΚ ανέρχεται σε 20.000, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ιρακινές αρχές ουδέποτε ανακοίνωσαν επισήμως τον αριθμό των τζιχαντιστών που αιχμαλωτίσθηκαν κατά την αντεπίθεση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που ολοκλήρωσαν το 2017 την εκδίωξη του ΙΚ απ’ όλα τα αστικά κέντρα του Ιράκ.

Οι αρχές της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας λένε πως κρατούν περίπου 4.000 τζιχαντιστές του ΙΚ, μεταξύ των οποίων και ξένους. 

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα