ΔΙΕΘΝΗ

Επίσημη διαμαρτυρία της Κύπρου για τον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου

Δημοσίευση 5 Απριλίου 2018, 18:41 / Ανανεώθηκε 5 Απριλίου 2018, 18:41
Επίσημη διαμαρτυρία της Κύπρου για τον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου
Facebook Twitter Whatsapp
«Παραστάσεις και διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε τη Μ.Πέμπτη ανησυχία για τον ανεγειρόμενο τουρκικό πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου, μόλις 64 χιλιόμετρα από τα κυπριακά παράλια, και ανακοίνωσε ότι προβαίνει σε παραστάσεις και διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι η απόφαση για λειτουργία πυρηνικού σταθμού στα νότια παράλια της Τουρκίας δημιουργεί ανησυχίες για τυχόν επιπτώσεις ως προς την ασφάλεια, δεδομένου ότι η Κύπρος επηρεάζεται πολύ περισσότερο από ό,τι το μεγαλύτερο τμήμα της ίδιας της τουρκικής επικράτειας.

«Δυστυχώς η Τουρκία δεν έλαβε υπόψη τις σοβαρές επιφυλάξεις που έχουν εκφρασθεί από πολλές πλευρές, ούτε και την έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου για να τερματίσει τα σχέδιά της, αφού πρόκειται για μια σεισμολογικά ευαίσθητη περιοχή, καθώς και την έκκληση να υιοθετήσει τη Συνθήκη για τις διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αγνόησε επίσης την υπόδειξη της Έκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του περασμένου Ιουλίου, να διαβουλευθεί με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι με τέτοιες ενέργειες η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και δυνητικούς κινδύνους, ενώ δείχνει να αγνοεί υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας.