current views are: 8

7 Απριλίου 2018
Δημοσίευση08:25

Φωτογραφίες: Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα – Οι ΗΠΑ μπλόκαραν ξανά τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας δημοσιογράφος, σκοτώθηκαν από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Δημοσίευση 08:25’

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας δημοσιογράφος, σκοτώθηκαν από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας δημοσιογράφος, σκοτώθηκαν από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ χθες, Παρασκευή, όταν χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες και έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων γεμίζοντας πυκνό μαύρο καπνό τον υπό ισραηλινό αποκλεισμό παλαιστινιακό θύλακα.

Ένας 20χρονος Παλαιστίνιος υπέκυψε επίσης στα τραύματά του, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Οι νέοι αυτοί θάνατοι αυξάνουν σε 31 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών και στρατιωτών από τότε που οι κάτοικοι της Γάζας άρχισαν, την περασμένη εβδομάδα, την “Πορεία της Επιστροφής”, μια σειρά εβδομαδιαίων διαμαρτυριών στη μεθόριο, απαιτώντας το δικαίωμα της επιστροφής στη γη των προγόνων τους, εκεί όπου είναι σήμερα το Ισραήλ.

Ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Γιάσερ Μουρτάτζα που επλήγη από σφαίρα στην κοιλιά, κάλυπτε χθες τις διαδηλώσεις κοντά στη μεθόριο, στην περιοχή Χουζάα, την οποία κάλυπτε πυκνός μαύρος καπνός και όπου σημειώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις.

Ο δημοσιογράφος που εργαζόταν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ain Media, με έδρα τη Γάζα, ήταν σε απόσταση 100 και πλέον μέτρων από τη μεθόριο, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη “Press” και κρατούσε την κάμερα όταν πυροβολήθηκε. Δημοσιογράφοι βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς οι διαδηλωτές έριχναν ελαστικά στη φωτιά.

Βίντεο που ελήφθη τη στιγμή που ο τραυματίας μεταφερόταν προς ένα κέντρο υγείας, δείχνει τον δημοσιογράφο να φορά γιλέκο που έγραφε: “ΤΥΠΟΣ”.

Ο ισραηλινός στρατός που δεν έχει προβεί επί του παρόντος σε σχόλιο, έχει δηλώσει ότι ανοίγει πυρ μόνο σε “υποκινητές” που εμπλέκονται σε επιθέσεις εναντίον στρατιωτών ή στο τείχος ασφαλείας.

Περίπου 500 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν επίσης χθες από πυρά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο τείχος ασφαλείας που χωρίζει το ισραηλινό έδαφος από τον παλαιστινιακό θύλακα και συγκρούσεις ξέσπασαν σε αρκετούς τομείς. Διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα ώστε πυκνός καπνός πάνω από το τείχος ασφαλείας να παρεμποδίσει την ορατότητα του ισραηλινού στρατού και πέταξαν πέτρες σε στρατιώτες, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο αυτό. Οι στρατιώτες απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων και πραγματικών σφαιρών.

Στις 30 Μαρτίου, παρόμοιες διαμαρτυρίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 19 Παλαιστινίων, στην πιο αιματηρή ημέρα μετά τον πόλεμο του 2014 μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ονομάστηκε “Η Πορεία της Επιστροφής” προγραμματίζει συγκεντρώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες επί έξι εβδομάδες κάτω από το τείχος ασφαλείας στη μεθόριο, διεκδικώντας το “δικαίωμα της επιστροφής” για τους περίπου 700.000 Παλαιστίνιους που εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή που διέφυγαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε την ίδρυση του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948.

Το Κουβέιτ, κράτος-μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρότεινε την Παρασκευή να εγκριθεί από το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ μια ανακοίνωση που θα καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολύνεκρα επεισόδια στα ισραηλινοπαλαιστινιακά σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά οι ΗΠΑ εμπόδισαν να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία, όπως είχαν πράξει επίσης πριν από μία εβδομάδα, ανέφεραν διπλωμάτες.

«Αυτό είναι ένα θέμα που θα όφειλε να απασχολήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρεσβευτής του Κουβέιτ στον ΟΗΕ Μανσούρ αλ Οτάιμπι. Διευκρίνισε ότι ζήτησε από το ΣΑ να υιοθετήσει ένα κείμενο πανομοιότυπο με εκείνο που είχε υποβάλει την περασμένη εβδομάδα, κάτι που απέτρεψαν οι ΗΠΑ.

Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 400 τραυματίστηκαν από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών την Παρασκευή κοντά στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, μία εβδομάδα έπειτα από άλλη μια πολυαίμακτη ημέρα στην ίδια περιοχή, κατά τη διάρκεια παρόμοιων κινητοποιήσεων.

Την Παρασκευή η Ουάσινγκτον απέτρεψε εκ νέου το ενδεχόμενο να εκδοθεί ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, διακόπτοντας τη διαδικασία της σιωπής που θα επέτρεπε την υιοθέτηση του κειμένου που πρότεινε το Κουβέιτ, εξήγησε διπλωμάτης χώρας-μέλους του ΣΑ υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ τόνισε ότι μένοντας άπρακτο, το Συμβούλιο Ασφαλείας «ενθαρρύνει το Ισραήλ» να συνεχίσει τη «σφαγή» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Παλαιστίνιοι να ζητήσουν να τοποθετηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δίνοντας την «εντολή» να διενεργηθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα.

«Είναι εξαιρετικά ατυχές το ότι πριν από λίγο μία χώρα από τις δεκαπέντε έσπασε τη σιωπή ενώ οι άλλες δεκατέσσερις ήταν έτοιμες να υιοθετήσουν αυτή την ανακοίνωση», ανέφερε ο Μανσούρ. «Αυτό είναι ανεύθυνο και δείχνει την έλλειψη ευαισθησίας από μέρους της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», συμπλήρωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης, στην οποία έχει παραχωρηθεί καθεστώς κράτους-παρατηρητή στον Οργανισμό.


σχετικα αρθρα