current views are: 8

13 Απριλίου 2018
Δημοσίευση20:10

Σάλος από τις αποκαλύψεις του πρώην διευθυντή του FBI για τον Τραμπ – Βιβλίο «φωτιά»

Αυτή η συνομιλία με τον πρόεδρο «με γύρισε πίσω στην αρχή της καριέρας μου, όταν ήμουν εισαγγελέας αντιμέτωπος με τη μαφία»

Δημοσίευση 20:10’

Αυτή η συνομιλία με τον πρόεδρο «με γύρισε πίσω στην αρχή της καριέρας μου, όταν ήμουν εισαγγελέας αντιμέτωπος με τη μαφία»

Επιμέλεια: Γιάννης Κούσουλας

Ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ, υποστηρίζει στα απομνημονεύματά του πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματάει να λέει ψέματα κι επιβάλλει στο περιβάλλον του όρκους απόλυτης σιωπής και πίστης που θυμίζουν συμπεριφορά αφεντικού της μαφίας.

Σε αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν στον αμερικανικό τύπο από το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Κόμεϊ, ο πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας αφηγείται πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε εμμονή με σκανδαλιστικά στοιχεία που τον αφορούν.

Ο πρώην διευθυντής του FBI, γράφει πως ο πρόεδρος Τραμπ του είχε ζητήσει τουλάχιστον τέσσερις φορές να ερευνήσει τις κατηγορίες περί του «φακέλου» στον οποίο περιέχεται η πληροφορία πως υπάρχει βίντεο από ξενοδοχείο στη Μόσχα όπου ο Τραμπ φέρεται να είχε αγοράσει τις υπηρεσίες Ρωσίδων ιερόδουλων, προκειμένου να αποδειχθεί ότι πρόκειται για ψέμα.

Τον «φάκελο» αυτό, τον συνένταξε πρώην πράκτορας της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας για λογαριασμό πολιτικών αντιπάλων του ρεπουμπλικάνου, όταν ακόμη ήταν υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος. Παρότι αρχικά θεωρείτο αξιόπιστο, η αυθεντικότητα και η αξιοπιστία του περιεχομένου του αργότερα αμφισβητήθηκε έντονα.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους στον Πύργο Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017 ο Τραμπ ζήτησε από τον επικεφαλής του FBI να ερευνήσει και να καταρρίψει τους επιβαρυντικούς ισχυρισμούς για τον ίδιο, για την «περίπτωση που υπήρχε ακόμη και μία περίπτωση στις εκατό να τις πάρει στα σοβαρά η σύζυγός του Μελάνια», αναφέρει ο Τζέιμς Κόμι στο βιβλίο.

Αυτή η συνομιλία με τον πρόεδρο «με γύρισε πίσω στην αρχή της καριέρας μου, όταν ήμουν εισαγγελέας αντιμέτωπος με τη μαφία», πρόσθεσε.

Ο Κόμι δίνει σειρά συνεντεύξεων πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου του.

Σε συνέντευξή του στο ABC, ο Κόμεϊ μίλησε για τις πρώτες συναντήσεις του πέρυσι με τον νέο πρόεδρο, τον οποίο περιέγραψε ως ευμετάβλητο, σε θέση άμυνας και ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δική του εικόνα παρά για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο πρώην επικεφαλής του FBI περιγράφει ένα σκηνικό που λέει πως του θύμισε τη μαφία: «Ο κύκλος της σιωπής, που συγκατατίθεται. Το αφεντικό που ορίζει αν είναι μέρα ή νύχτα. Οι όρκοι πίστης. Η θεώρηση του κόσμου με βάση την οποία οι πάντες είναι εναντίον μας. Τα γενικευμένα ψέματα για το καθετί, μεγάλο ή μικρό, (και) ένα είδος πίστης που βάζει την οργάνωση πάνω από την τιμιότητα ή την αλήθεια».

Η αποπομπή του Κόμι οδήγησε στον διορισμό του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, στον οποίο ανατέθηκε να ερευνήσει την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της ομάδας που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ με τη Ρωσία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016. 

«Είναι σημαντικό να βρούμε μια νέα ηγεσία για το FBI, που να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης», αναφέρεται σε επιστολή που εστάλη από τον Τραμπ στον Κόμεϊ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, στην οποία σημειώνεται επίσης ότι ο τέως πλέον, διευθυντής της υπηρεσίας «δεν ήταν σε θέση να το οδηγήσει αποτελεσματικά»

Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον Τζέιμς Κόμι «ψεύτη». «Ο Τζέιμς Κόμι οργάνωσε διαρροές και είναι αποδεδειγμένα ψεύτης», έγραψε στο Twitter νωρίς το πρωί ο πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε τον Κόμι ότι «άφησε να διαρρεύσουν ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ πληροφορίες για τις οποίες [διαρροές] θα πρέπει να διωχθεί». «Σχεδόν όλος ο κόσμος στην Ουάσιγκτον πίστευε ότι έπρεπε να πάρει πόδι για την κάκιστη δουλειά που έκανε μέχρι που, πράγματι, απολύθηκε», πρόσθεσε σε δύο οργισμένα tweet, στα οποία χαρακτηρίζει τον πρώην επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας «γλίτσα».

«Είναι μεγάλη μου τιμή που απέλυσα τον Τζέιμς Κόμι!» καταλήγει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το βιβλίο του Τζέιμς Κόμι, με τίτλο “A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership” παρουσιάζει την εικόνα ενός προέδρου που δεν σταματάει να λέει ψέματα και επιβάλλει στο περιβάλλον του όρκους απόλυτης σιωπής και πίστης που θυμίζουν συμπεριφορά αφεντικού της μαφίας. 

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, την αποπομπή του Κόμεϊ εισηγήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς. Κι αυτό γιατί ο πρώην επικεφαλής του FBI βρέθηκε εμπλέκεται σε έρευνα για το κατά πόσο η χρήση προσωπικού διακομιστή μηνυμάτων από την Χίλαρι Κλίντον – ενώ ήταν Υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση Ομπάμα – έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Κόμεϊ είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2016 ότι, το θέμα έπρεπε να κλείσει δίχως δίωξη, αλλά έντεκα μέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, που έγιναν στις 8 Νοεμβρίου, είχε ανακοινώσει ότι άνοιξε ξανά την έρευνα επειδή είχε βρεθεί μια νέα παρτίδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούν την Κλίντον.


σχετικα αρθρα