current views are: 8

14 Απριλίου 2018
Δημοσίευση19:45

Οι Δυτικές δυνάμεις συναντώνται στο Λονδίνο για την επόμενη μέρα στη Συρία

Πρωτοβουλίες Γαλλίας – Γερμανίας για «μόνιμη εκεχειρία»

Δημοσίευση 19:45’

Πρωτοβουλίες Γαλλίας – Γερμανίας για «μόνιμη εκεχειρία»

Λίγες ώρες μετά το στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία, ως απάντηση στη χημική επίθεση στη Ντούμα, Παρίσι και Βερολίνο ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για «μόνιμη εκεχειρία» σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε πλήρως τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα στην Ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό, μετά την απομάκρυνση των τελευταίων ανταρτών από την πόλη Ντούμα σε μια επιχείρηση σχεδόν δύο μηνών.

«Όλοι οι τρομοκράτες εγκατέλειψαν τη Ντούμα, το τελευταίο από τα προπύργιά τους στην Ανατολική Γούτα» μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο τύπου του στρατού.

Άξονας Γαλλίας – Γερμανίας

«Αύριο στο Λονδίνο, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και (της Γερμανίας) κατά τη διάρκεια των οποίων θα συντονίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συζητηθεί και από το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο χωρίς αποτέλεσμα (Πηγή: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, θα επιχειρήσουν να δώσουν ώθηση σε μια νέα προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο με στόχο την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Συρία, σημείωσε επιπλέον ο Γερμανός υπουργός.

«Θα εργαστούμε από κοινού με τη Γαλλία για τη συγκρότηση ενός διεθνούς σχήματος κρατών με επιρροή, που μπορεί να παράσχει μια νέα δυναμική για την πολιτική διαδικασία» υπογράμμισε ο Μάας, τονίζοντας επίσης ότι η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της σε διμερές επίπεδο για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα υιοθετήσει μια «εποικοδομητική» στάση επί του θέματος.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν δήλωσε στο μεταξύ ότι η Γαλλία θα αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες στον ΟΗΕ.

«Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες από τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών, με στόχο να χαράξουμε τον οδικό χάρτη (προς την ειρηνική διευθέτηση) με όλους όσοι επιθυμούν» δήλωσε ο Λεντριάν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ακόμα, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Μακρόν μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν την επιθυμία του να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους τις επόμενες ημέρες, επιδιώκοντας μια συνολική λύση για τη Συρία.

Επαφές Ερντογάν – Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την αποκλιμάκωση της έντασης και την πολιτική διευθέτηση της κρίσης, ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Οι Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν να «παραμείνουν αποφασιστικοί στη μείωση των εντάσεων στο μέτωπο στη Συρία και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας πολιτική λύσης» τόνισε η τουρκική προεδρία.

Απίθανο να υπάρξουν αντίποινα

Όπως σχολίασε ο βρετανικός Gurdian, pαρά τη ρωσική ρητορική για πιθανά αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης, στην πραγματικότητα η Ρωσία απέχει κατά πολύ από τη στρατιωτική δύναμη που απολάμβανε ως Σοβιετική Ενωση, ενώ η Μόσχα είναι το ίδιο νευρική με την Ουάσινγκτον για την αποφυγή μιας σύγκρουσης.

Σχεδόν σε κάθε τομέα, πέρα από τα πυρηνικά όπλα, οι ΗΠΑ ξεπερνά κατά πολύ τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες και τον εξοπλισμό, σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν κάθε χρόνο περίπου 550 δισ. δολάρια, ενώ η Ρωσία 70 δισ. δολάρια. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει μόνο ένα αεροπλανοφόρο που «γερνά», ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν 20.

Αν η Μόσχα επρόκειτο να προχωρήσει σε αντίποινα, θα ήταν μέσω κάποιας μορφής υβριδικού πολέμου, μiα διαψεύσιμη ενέργεια όπως μία κυβερνοεπίθεση και όχι με ανοιχτή σύγκρουση.

Αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ στη Συρία, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από την επίθεση με χημικά στην Ντούμα, είναι να αποχωρίσουν όταν κριθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί ολοκληρωτικά. Η επιχείρηση τα ξημερώματα του Σαββάτου δεν το αλλάζει αυτό. Ούτε χρησιμοποιήθηκε ως απόπειρα για αλλαγή καθεστώτος. Άλλωστε, το προεδρικό παλάτι που Ασαντ, εκτεθειμένο σε έναν λόφο πάνω από τη Δαμασκό, ήταν εκτός στόχων.

To θέμα της Συρίας προκαλεί ωστόσο τριβές και στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν διαφωνεί με τη ρωσική πρόταση για άμεση παράδοση της περιοχής της Αφρίν στο συριακό καθεστώς.

Η Τουρκία πρόσφατα ολοκλήρωσε στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν για την εξουδετέρωση των Κούρδων Μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού.


σχετικα αρθρα