current views are: 11

17 Απριλίου 2018
Δημοσίευση08:50

Με νέους βομβαρδισμούς απαντά η Συρία στο αυστηρό μήνυμα Ταγιάνι

Οι πολιτικοί ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζουν πλήρως τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Δημοσίευση 08:50’

Οι πολιτικοί ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζουν πλήρως τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Λίγη ώρα μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε η Ευρώπη για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, ο συριακός στρατός απάντησε με νέους βομβαρδισμούς.

Ο συριακός στρατός ξεκίνησε την Τρίτη, να βομβαρδίζει έναν θύλακα των τζιχαντιστών νότια της Δαμασκού, καθώς προετοιμάζει επιχείρηση για ανακατάληψη της περιοχής, δήλωσε διοικητής της φιλοκυβερνητικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο διοικητής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εξήγησε ότι η επιχείρηση έχει στόχο το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ Νούσρα στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ και τη γειτονική περιοχή αλ Χάτζαρ αλ Άσουαντ.

Η περιοχή αυτή είναι πολύ μικρότερη από την ανατολική Γούτα, την οποία ανακατέλαβε πρόσφατα ο συριακός στρατός.

Η Δαμασκός είναι επίσης έτοιμη να ανακαταλάβει έναν άλλο ανταρτοκρατούμενο θύλακα νότια της Δαμασκού γύρω από την πόλη Μπέιτ Σαμ, σύμφωνα με τον διοικητή αυτόν, αν και αυτό θα συμβεί με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών, βάσει της οποίας θα τους ζητηθεί να μεταφερθούν στην Ιντλίμπ.

«Καταρτίζεται ο κατάλογος των ανταρτών που θα επιβιβαστούν στα λεωφορεία με κατεύθυνση την Ιντλίμπ», εξήγησε ο διοικητής.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Η χρήση χημικών δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη»

Οι πολιτικοί ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιείται την Τρίτη στο Στρασβούργο, καταδικάζουν πλήρως τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ανέφερε κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ότι η χρήση χημικών «αποτελεί κόκκινη γραμμή και δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη».

«Το κοινοβούλιο πρέπει να τονίσει ξεκάθαρα ότι η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, αντιπροσωπεύει μια κόκκινη γραμμή και δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη», τόνισε ο κ. Ταγιάνι.

«Η δραματική κατάσταση πρέπει να διαλύσει τις όποιες τυχόν αμφιβολίες υπάρχουν σχετικά με την ανάγκη και τον επείγοντα χαρακτήρα της οικοδόμησης μιας ολοένα και πιο στοχευμένης κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα δείξει την προθυμία μας να διαθέσουμε τους πόρους που απαιτούνται για να καταστεί η ΕΕ ένας πραγματικός παγκόσμιος παράγοντας», συμπλήρωσε.

Τουλάχιστον 10 πύραυλοι «αναχαιτίστηκαν» σε Χομς και Δαμασκό

Η νέα επίθεση σημειώθηκε μερικά εικοσιτετράωρα μετά τα κοινά πλήγματα που εξαπέλυσαν εναντίον στόχων στη Συρία οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, σε αντίδραση για την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, στον θύλακα της Ανατολικής Γούτας, στα όρια της Δαμασκού.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμιά στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην επαρχία Χομς «αυτή τη στιγμή».

Η αεροπορική βάση Σαϊράτ είχε ήδη βομβαρδιστεί, την 7η Απριλίου 2017, από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξαπέλυσαν εναντίον της μια ομοβροντία πυραύλων Κρουζ, σε αντίδραση για την επίθεση με χημικά όπλα στο χωριό Χαν Σεϊχούν που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους. Η Ουάσιγκτον είχε επιρρίψει την ευθύνη για εκείνη την επίθεση στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Φιλοκυβερνητικός διοικητής: «Λάθος συναγερμός»

Λάθος συναγερμός οδήγησε στην εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων από τη Συρία στη διάρκεια της νύκτας και δεν σημειώθηκε νέα επίθεση εναντίον της χώρας, δήλωσε διοικητής της περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας που στηρίζει τον κυβερνητικό στρατό.

Μέσο ενημέρωσης που διαχειρίζεται το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανέφερε από την πλευρά του ότι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν και εναντίον αεροπορικής στρατιωτικής βάσης κοντά στη Δαμασκό.


σχετικα αρθρα