current views are: 10

17 Απριλίου 2018
Δημοσίευση09:11

Προς πρόωρες εκλογές η Τουρκία, εν μέσω έντασης στο Αιγαίο – Η αντίδραση Ερντογάν

Κάλπες για τις 26 Αυγούστου πρότεινε ο εταίρος του Ερντογάν, Μπαχτσελί

Δημοσίευση 09:11’

Κάλπες για τις 26 Αυγούστου πρότεινε ο εταίρος του Ερντογάν, Μπαχτσελί

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζητά με σημερινές του δηλώσεις ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας (MHP) και σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαχτσελί τονίζει ότι οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν στις 26 Αυγούστου καθώς «είναι αδύνατο (για την Τουρκία) να περιμένει με υπομονή μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του 2019», ημερομηνία που είναι προγραμματισμένες οι εκλογές, επικαλούμενος  “οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας”.

Αμεση ήταν η απάντηση από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης με τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπεκίρ Μποζντάγ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο αλλά να δηλώνει ότι η πρόταση Μπαχτσελί πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον ηγέτη του ΜHP. 

Η Τουρκία φαίνεται ότι οδεύει προς πρόωρες εκλογές, την ίδια ώρα που η ένταση στο Αιγαίο παραμένει αμείωτη. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Εμμέσως, όμως, ο Ερντογάν φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς δήλωσε ότι οι αναμενόμενες αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα θα εφαρμοστούν πλήρως με τις προεδρικές του Νοεμβρίου.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το MHP θα σχηματίσουν εκλογική συμμαχία στις επόμενες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, χθες, γαϊτανάκι αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα στήθηκε γύρω από τους «Ανθρωποφάγους», μετά το περιστατικό με τους τρεις νεαρούς που ύψωσαν την ελληνική σημαία σε μία από τις βραχονησίδες του συμπλέγματος των Φούρνων και τον πρωθυπουργό της γείτονας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να ισχυρίζεται ότι Τούρκοι κομάντος την κατέβασαν, ενώ σύμφωνα με την Hurriyet είχε υποβληθεί στην Ελλάδα αίτημα υποστολής της.

Ωστόσο, δημοσιογράφος που έφθασε σε απόσταση 500 μέτρων -λόγω απαγορευτικού από το Λιμενικό- από τη μία βραχονησίδα, διαπίστωσε πως η ελληνική σημαία παραμένει στον ιστό της, στον “Μεγάλο Ανθρωποφάγο”, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάλογη εικόνα για τον “Μικρό Ανθρωποφάγο”. 

«Όλες οι σημαίες είναι στις θέσεις τους» διαβεβαίωσε την Τρίτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κορυφαία πηγή του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το λιμενικό σώμα, έχει αναλάβει από τη Δευτέρα την επιτήρηση των βραχονησίδων γύρω από του Φούρνους.

Το AKP με επικεφαλής τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το MHP του Ντ. Μπαχτσελί «κατεβαίνουν» στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές με τον κοινό σχηματισμό της «Λαϊκής Συμμαχίας», όπως την αποκαλούν. 


σχετικα αρθρα