current views are: 10

30 Απριλίου 2018
Δημοσίευση10:40

Ο ISIS πίσω από το λουτρό αίματος στην Καμπούλ – Ο δράστης υποδύθηκε τον δημοσιογράφο

Σοκάρουν οι εικόνες από το σημείο της διπλής βομβιστικής επίθεσης.

Δημοσίευση 10:40’

Σοκάρουν οι εικόνες από το σημείο της διπλής βομβιστικής επίθεσης.

Τουλάχιστον 29 άτομα, ανάμεσά τους και οκτώ δημοσιογράφοι, έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 49 τραυματίστηκαν από τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην Καμπούλ. Την ευθύνη για τη διπλή επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, την ώρα που οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων και οι εικόνες σοκάρουν.

Πρώτα, στόχος έγινε η περιοχή κοντά στα γραφεία της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ωστόσο, οι τζιχαντιστές γνωρίζοντας ότι μετά την πρώτη έκρηξη θα έσπευδαν στο σημείο συνεργεία των διεθνών πρακτορείων περίμεναν για να ξαναχτυπήσουν. Μόλις οι κάμεραμεν και οι φωτορεπόρτερ έστησαν τις κάμερες και οι δημοσιογράφοι πήραν θέσεις, ο δεύτερος βομβιστής διείσδυσε ανάμεσά τους κρατώντας μια κάμερα, προσποιούμενος τον δημοσιογράφο και όταν όλοι κατέγραφαν τις εικόνες από την πρώτη έκρηξη, πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Ανάμεσα στους νεκρούς από τη δεύτερη επίθεση ο επικεφαλής φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Σαχ Μάραϊ. Το θάνατό του επιβεβαίωσε το AFP μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter. Ο Μάραϊ ήταν πατέρας έξι παιδιών. Εργαζόταν για το AFP από το 1996 και κάλυψε για το Γαλλικό Πρακτορείο την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν το 2001.

Τραυματίας από την επίθεση κι ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters. Οι αφγανικές αρχές εκφράζουν φόβους πως ο απολογισμός των επιθέσεων θα αυξηθεί.

Ο οδηγός που έγινε επικεφαλής φωτορεπόρτερ

Ο Σαχ Μαράι άρχισε να δουλεύει στο Γαλλικό Πρακτορείο το 1996, τη χρονιά που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία. Άρχισε να εργάζεται ως οδηγός. Είχε όμως τη συνήθεια να τραβά φωτογραφίες. Και κάλυψε ακόμη και την αμερικανική επέμβαση το 2001. Ένα χρόνο μετά, έγινε full time φωτογράφος και έφτασε μέχρι τη θέση του επικεφαλής των φωτορεπόρτερ.

Ήταν πατέρας έξι παιδιών. Πριν από λίγο καιρό είχε αποκτήσει το έκτο του παιδί, ένα κοριτσάκι. Η διευθύντρια διεθνών ειδήσεων του AFP, Μισέλ Λεριντόν εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατο του Μαράι. Μίλησε για έναν υπέροχο συνάδελφο, που πέρασε 15 χρόνια καταγράφοντας την τραγική σύγκρουση στο Αφγανιστάν. Εκθείασε τον τρόπο, τη δύναμη, το κουράγιο και τη γενναιοδωρία του και μίλησε για έναν φωτογράφο που κάλυψε τραυματικά γεγονότα με ευαισθησία και επαγγελματισμό. Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των άλλων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Ως φόρο τιμής στη μνήμη του Σαχ Μαράι, το AFP ανέβασε στο twitter μια σειρά από φωτογραφίες του.


σχετικα αρθρα