current views are: 8

4 Μαΐου 2018
Δημοσίευση09:06

Die Linke: Το Βερολίνο καθυστερεί την επανένωση οικογενειών προσφύγων από την Ελλάδα

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έγιναν 591 μετακινήσεις μελών οικογενειών προσφύγων από την Ελλάδα

Δημοσίευση 09:06’

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έγιναν 591 μετακινήσεις μελών οικογενειών προσφύγων από την Ελλάδα

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα στην επανένωση μελών των οικογενειών προσφύγων που ζουν στη Γερμανία από την Ελλάδα. Η υπόσχεση να επιτραπεί η είσοδος των συγγενών εντός έξι μηνών δεν εκπληρούται επί του παρόντος, δήλωσε η Ούλκε Γιέλπκε, αρμόδια για θέματα εσωτερικής πολιτικής της γερμανικής Αριστεράς. «Αυτό είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο, επειδή στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ανηλίκους», όπως είπε.

Σύμφωνα με την απάντηση της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε προφορικό ερώτημα της Ούλκε Γιέλπκε στο γερμανικό κοινοβούλιο, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έγιναν 591 μετακινήσεις μελών οικογενειών προσφύγων από την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2017, ήταν περισσότερες από διπλάσιες, συνολικά 1271, κατά την κ.Γιέλπκε. Σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου, τα μέλη της οικογένειας προσφύγων από κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να μεταφερθούν στη χώρα όπου ζουν ήδη συγγενείς τους. Το δικαίωμα ισχύει για τη λεγόμενη πυρηνική οικογένεια, δηλαδή συζύγους, παιδιά ή γονείς ανηλίκων.

Από την απάντηση του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει επίσης ότι από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2018 εκδόθηκαν συνολικά 1.540 άδειες για επανένωση μελών οικογενειών, εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν ανήλικοι. 191 εκδόθηκαν για παιδιά έως πέντε ετών, 279 με παιδιά έξι έως έντεκα ετών και 320 σε νέους έως 17 ετών.

Οι μετακινήσεις των συγγενών οικογενειών από την Ελλάδα είχαν επανειλημμένα αμφισβητηθεί κατά το παρελθόν έτος. Το ομοσπονδιακό / γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών κατηγορήθηκε ότι θέτει ένα μέγιστο μηνιαίο όριο στον αριθμό τους, κάτι το οποίο όμως είχε διαψευσθεί αρμοδίως.


σχετικα αρθρα