current views are: 12

4 Μαΐου 2018
Δημοσίευση18:15

Το παρασκήνιο πίσω από τις «συστάσεις» του αρχηγού του τουρκικού στρατού στον Γκιούλ

Ο δήλωσε πως ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων φορούσε πολιτικά ρούχα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Γκιούλ

Δημοσίευση 18:15’

Ο δήλωσε πως ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων φορούσε πολιτικά ρούχα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Γκιούλ

Του Γιάννη Κούσουλα

Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, απειλήθηκε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Χολούσι Ακάρ και από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να μην συμμετάσχει στις εκλογές της Τουρκίας στις 24 Ιουνίου, αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων φορούσε πολιτικά ρούχα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Γκιούλ, που έγινε στις 24 Απριλίου. Τον Ακάρ συνόδευε και ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ibrahim Kalin.

Όπως σας είχε ενημερώσει το Newpost, στέλεχος του Κεμαλικού CHP κατήγγειλε πως «πρόκειται για μια ολέθρια για τη Δημοκρατία παρέμβαση και συνέχισε: «Μετά τα πραξικοπήματα του 1960, του 1971, του 1980, του 1997 [μεταμοντέρνο], του 2007 και του 2016, αυτό είναι το επόμενο πραξικόπημα».

Η επίσκεψη αυτή, διακυβεύει την δημοκρατία της Τουρκίας και «είναι μια προσπάθεια στρατιωτικής καθοδήγησης», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου στους βουλευτές του κόμματός του στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με την Hurriyet.

Ο Ερντογάν, σε συνεργασία με τις δημοσκοπήσεις και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, έκριναν την υποψηφιότητα του Γκιούλ ως κίνηση απιστίας. Ο Γκιουλ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος μεταξύ του 2007 και του 2014, είναι μακράς διαρκείας σύμμαχος του Ερντογάν. Οι δυο τους σχημάτισαν από κοινού το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λίγο πριν από τη νίκη στις γενικές εκλογές του 2002.

«Για ποιο λόγο, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων επέτρεψε να τον χρησιμοποιήσουν για να τερματίσει και να σκιάσει τη δημοκρατία; Εάν ψάχνετε έναν τρόπο για να τερματίσετε τη δημοκρατία με τη χρήση όπλων, είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Κιλιντσάρογλου, ο οποίος ζήτησε μια επίσημη εξήγηση.

«Θα μπορέσετε να ενισχύσετε τη δημοκρατία με τη βοήθεια του στρατού; Έχω ξαναπεί πως δεν πρέπει να πολιτικοποιείτε τον στρατό, τα δικαστήρια και τα τζαμιά», είπε.

Ο Ερντογάν, αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες και έκανε συχνότερες δημόσιες εμφανίσεις μαζί με τον Ακάρ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, όπου η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στους πιστούς του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.


σχετικα αρθρα