current views are: 6

15 Μαΐου 2018
Δημοσίευση15:59

Το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» στη Γάζα, υποστήριξαν οι ΗΠΑ στο ΣΑ

Δεν εγκρίθηκε η πρόταση για παροχή προστασίας στους Παλαιστινίους

Δημοσίευση 15:59’

Δεν εγκρίθηκε η πρόταση για παροχή προστασίας στους Παλαιστινίους

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το μακελειό της Δευτέρας στη Γάζα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Νίκι Χάιλι αρνήθηκε το προφανές υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση».

Η συνεδρίαση έληξε χωρίς να εγκριθεί το σχέδιο ψηφίσματος που είχε υποβάλει το Κουβέιτ για παροχή προστασίας στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές.

Απέναντι στις ΗΠΑ στάθηκαν δύο ομάδες στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Από τη μία, οι εκπρόσωποι 15 αραβικών χωρών τ που ζητούν «ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τα γεγονότα στη Γάζα· από την άλλη, οι εκπρόσωποι 8 ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία) που διάβασαν μια ανακοίνωση με την οποία καλείται το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και «να σεβαστεί το δικαίωμα στη διαδήλωση».

Στο μεταξύ, δύο ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στη Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι συνέχιζαν να διαδηλώνουν κατά της ισραηλινής κατοχής.

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας παρευρέθηκαν εξάλλου στις κηδείες των δεκάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν την Δευτέρα.


Οκτώ από τους νεκρούς της Γάζας. Από αριστερά: Αχμέντ Αλραντίσι, Λάιλα Ανβάρ Αλ-Γκαντούρ, Αχμέντ Αλτέτρ, Αλαά Αλκαντιμπ,Εζ ελ-ντιν Αλσαμάακ, Μοτάσεμ Άμπου Λούλεϊ

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι παρακολουθεί στενά τις ταραχές στη Γάζα και δεσμεύτηκε ότι «θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα».

«Η ομάδα μου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εξετάζει κάθε ενδεχόμενο έγκλημα που μπορεί να υπόκειται στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ», είπε η Μπενσούντα στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η εισαγγελέας κάλεσε όλες τις πλευρές «να μην επιδεινώσουν την κατάσταση» και τον ισραηλινό στρατό «να αποφύγει τη χρήση υπέρμετρης βίας».

Προσφυγή στο  ΔΠΔ κατά του Ισραήλ είχαν προαναγγείλει νωρίτερα ο Αραβικός Σύνδεσμος και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς ανακάλεσε από την Ουάσιγκτον τον εκπρόσωπο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), δήλωσε ο Παλαιστίνιος επικεφαλής διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

«Πόλεμος» Ερντογάν – Νετανιάχου

Στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου είναι ηγέτης «χώρας του Απαρτχάιντ».

«Έχει στα χέρια του το αίμα Παλαιστινίων και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του με επιθέσεις κατά της Τουρκίας» έγραψε στο Twitter.

Είχε προηγηθεί δήλωση Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορούσε τον Ερντογάν ότι είναι «μεγάλος υποστηρικτής της οργάνωσης Χαμάς, και συνεπώς γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει σφαγή και τρομοκρατία».

Ενδεικτική του κλίματος είναι εξάλλου η απόφαση της Τουρκίας να απελάσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή, ενώ το Ισραήλ με τη σειρά του απέλασε τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ.

 

 

 

Ο Ερντογάν εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι η Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη θα στείλει «ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στον κόσμο» για την κατάσταση στη Γάζα

Διεθνείς αντιδράσεις

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει έρευνα για τη χρήση βίας από το Ισραήλ, ενώ η Σαουδική Αραβία καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μια κίνηση που ενίσχυσε την οργή των Παλαιστινίων.

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και επέκρινε το Ισραήλ για το αδικαιολόγητο επίπεδο βίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «πολύ έντονη ανησυχία του» για την κατάσταση στη Γάζα και ζήτησε να υπάρξει «διάλογος για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου.

Στο Βέλγιο, η κυβέρνηση κάλεσε την πρέσβειρα του Ισραήλ στη χώρα προκειμένου να την επικρίνει για το χαρακτηρισμό των Παλαιστινίων ως «τρομοκρατών», και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη βία στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε την Τρίτη με αίτημα του Κουβέιτ, το οποίο σκοπεύει να παρουσιάσει σχέδιο ψηφίσματος για την «παροχή προστασίας στους Παλαιστίνιους αμάχους».

Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Νίκι Χάιλι ισχυρίστηκε πως «καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ».

Επέρριψε μάλιστα την ευθύνη για την αιματοχυσία στη Χαμάς, για την οποία δήλωσε πως «είναι ικανοποιημένη από τα χθεσινά αποτελέσματα χθες». Υποστήριξε ότι η οργάνωση που κυβερνά τα Παλαιστινιακά Εδάφη υποδαυλίζει τη βία εδώ και χρόνια, «πολύ πριν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους» στην Ιερουσαλήμ.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι λυπάται διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συζητά αρκετά σχετικά με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/AFP


σχετικα αρθρα