current views are: 5

20 Μαΐου 2018
Δημοσίευση19:00

Ζι Ζιπίνγκ: Τι κρατάει ξάγρυπνο τον πιο ισχυρό ηγέτη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες

Έχει αρκετά πράγματα για να ανησυχεί

Δημοσίευση 19:00’

Έχει αρκετά πράγματα για να ανησυχεί

Όντας ο ηγέτης της πολυπληθέστερης χώρας στο κόσμο και με το μεγαλύτερο κομμουνιστικό κόμμα, ο Ζι Ζινπίνγκ έχει αρκετά πράγματα για να ανησυχεί και ένα νέο βιβλίο ρίχνει φως στο τι τον κρατάει ξύπνιο τα βράδια.

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τις αναφορές του κ.Ζι σχετικά με την εθνική ασφάλεια συμπεριλαμβάνει ακυκλοφόρητα σχόλια που δίνουν μια πιο πλήρη εικόνα των προθέσεων του προέδρου από αυτή που βρίσκουμε στις περισσότερες προπαγανδιστικές προκηρύξεις του κόμματος.

Ακολουθεί ένα δείγμα των προθέσεων αυτών.

Κερδίζοντας τη τεχνολογική κούρσα

Η πρόσφατη εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ οδήγησε την πρώτη στο να δείξει περισσότερο ζήλο να γίνει τεχνολογικά αυτόνομη. Το βιβλίο παρουσιάζει τον κ.Ζι και την Κίνα αποφασισμένους να τελοιοποίησουν τα δικά τους μικροτσίπ, λειτουργικά συστήματα και άλλες κεντρικές τεχνολογίες πολυ πριν προηγηθεί η παραπάνω διαφωνία (με τις ΗΠΑ). Σε δύο μάλιστα ομιλίες του –Ιούλιος και Αύγουστος του 2013- ο Ζινπίνγκ ανέφερε πως η κυριαρχία της Δύσης προήλθε χάρι στην τεχνολογία.

«Δαμάζοντας» το ιντερνετ

Από την εποχή της πρώτης εμφάνισής του, οι ηγέτες του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους πως το ίντερνετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο υπονόμευσης και κατασκοπείας. Σε ομιλία του πάνω στην προπαγάνδα τον Αύγουστο του 2013, ο κ.Ζι ανέφερε πως ανησύχησε ιδιαίτερα με τις δυνατότητες που έχουν οι ΗΠΑ στην στενή παρακολούθηση, σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Κυνηγώντας το στρατιωτικό πλεονέκτημα

Η Κίνα έχει ξοδέψει μεγάλα ποσά για την αναβάθμιση του στρατού της. Σε ομιλία του τον Δεκέμβριο του 2014, ο ζινπίνγκ προειδοποίησε τους στρατιωτικούς αξιωματικούς πως κινδυνεύουν να επισκιαστούν τεχνολογικά από τις ΗΠΑ.

Κρυφά οικονομικά ρίσκα

Η ηγεσία της Κίνας έχει εκφράσει ευθέως την ανάγκη να «σβήσει» τα οικονομικά ρίσκα από το αυξανόμενο χρέος, σχολίασε ο Ζινπίνγκ τον Δεκέμβριο του 2016.

Μέτρα κατά της περιβαλλοντικής μόλυνσης

Ο Ζι Ζινπίνγκ έχει αυξήσει την κυβερνητική προσπάθεια να μειώσει τα επίπεδα νέφους, εδαφικής μόλυνσης και άλλων περιβαλλοντικών καταστροφών. Ο Ζινπίνγκ με δηλώσεις του τον Μάιο του 2013, όταν η Κίνα βρισκόταν στα προθυρα μιας κρίσης νέφους, έδειξε πόσο ανάστατος ήταν με τη δυσφορία της κοινής γνώμης και με τις μαζικές διαμαρτυρίες, τις οποίες οι κινέζοι αξιωματούχοι περιγράφουν ως «μαζικά περιστατικά».

Πηγή: NYT / Επιμέλεια: Newpost.gr.


σχετικα αρθρα