ΔΙΕΘΝΗ

Λεμέρ: Αποζημιώσεις, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2018, 05:01 / Ανανεώθηκε 24 Μαΐου 2018, 11:28
Λεμέρ: Αποζημιώσεις, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Τρία "όπλα"

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να απαιτήσουν αποζημίωση αν υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω των εμπορικών σχέσεων που διατηρούν με το Ιράν, προειδοποιεί ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

"H οικονομική κυριαρχία της Ευρώπης είναι η μόνη ουσιαστική απάντηση απέναντι στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για εξωεδαφικές κυρώσεις προς τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο Ιράν". Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας, που επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και εξήγησε σήμερα με λεπτομέρειες ο υπουργός οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, σε πρωινή κοινή συνέντευξη σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

«Είναι καιρός για την Ευρώπη να αποκτήσει τα ίδια εργαλεία που κατέχει και η Αμερική για την υπεράσπιση των οικονομικών της συμφερόντων» δήλωσε χαρακτηριστικά. Το ζήτημα αφορά ιδιαίτερα τη Γαλλία, η οποία ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας για το Ιράν, το 2015, αύξησε εντυπωσιακά τις εξαγωγές της προς τη χώρα αυτή, από 500 εκατομμύρια ευρώ στα 1,5 δις.

Τρία "όπλα" κατά των κυρώσεων

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι, για την αντιμετώπιση των απειλών, μελετώνται ήδη τρεις προτάσεις. Η πρώτη αφορά στον ευρωπαϊκό κανονισμό του 1996 που επιτρέπει την καταδίκη των εξωεδαφικών κυρώσεων. Η Γαλλία ζητά την ενίσχυση του κανονισμού συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας απόφασης των ΗΠΑ. Η δεύτερη πρόταση σχετίζεται με την αναζήτηση των χρηματοπιστωτικών εργαλείων που να εξασφαλίζουν την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης έναντι της Αμερικής.

Κατά τρίτον, ο υπουργός προτείνει να αποκτήσει η Ευρώπη ένα σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των μη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων προς όσους δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όπως ακριβώς έχει και η Αμερική.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr