ΔΙΕΘΝΗ

Δεκατέσσερις χώρες της Αμερικής δεν αναγνωρίζουν τη νέα κυβέρνηση Μαδούρο

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2018, 17:02 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 17:02
Δεκατέσσερις χώρες της Αμερικής δεν αναγνωρίζουν τη νέα κυβέρνηση Μαδούρο
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ομάδα της Λίμα ανακαλεί τους πρεσβευτές της από τη Βενεζουέλα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι 14 χώρες της Ομάδας της Λίμα, στην οποία μετέχουν χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς, ανακοίνωσαν πως δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας, στις οποίες ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη πρόεδρος εν μέσω κατηγοριών για εκλογικές παρατυπίες.

Στην Ομάδα της Λίμα περιλαμβάνονται το Περού, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Χιλή, ο Παναμάς, η Παραγουάη, η Αγία Λουκία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα, η Γουιάνα και η Γουατεμάλα.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως θα ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από το Καράκας και θα συνεδριάσουν για να συντονίσουν μια περιφερειακή απάντηση για τους Βενεζουελάνους «οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους».

Ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη για μια νέα εξαετή θητεία στην προεδρία, όμως οι κύριοι αντίπαλοί του επέκριναν τις εκλογές καταγγέλλοντας μαζικές παρατυπίες και διαδικασία – φάρσα για να υποστηριχθεί μια δικτατορία.

Ο Χένρι Φαλκόν, βασικός αντίπαλος του Μαδούρο στις εκλογές, ζήτησε μάλιστα επανάληψη της ψηφοφορίας.

Ο Μαδούρο, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί «γιος» του Ούγο Τσάβες, του προκατόχου του στην προεδρία, λέει ότι δίνει μάχη με μια «ιμπεριαλιστική συνωμοσία» με σκοπό να συντριβεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να καταληστευθεί ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας. Οι αντίπαλοί του προσάπτουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας οικονομίας.

Η Βενεζουέλα διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, είναι αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις, βλέπει την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει, τα επίπεδα του υποσιτισμού να ανεβαίνουν, δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό και βιώνει μαζική φυγή των πολιτών της, που μεταναστεύουν σε άλλα κράτη.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/AFP