ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις μετά τη «φάρσα» της επανεκλογής Μαδούρο

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2018, 19:03 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 19:03
Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις μετά τη «φάρσα» της επανεκλογής Μαδούρο
Photo: ΑΠΕ-ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρντμεντ προαναγγέλλει «οικονομικά και διπλωματικά μέτρα»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, σε μια διαδικασία που πολλοί επικρίνουν ως παράτυπη.

Η επανεκλογή Μαδούρο αποτελεί «φάρσα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να προαναγγέλλει τη λήψη «γρήγορων οικονομικών και διπλωματικών μέτρων», τα οποία θα συμβάλουν στην «αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Οι εκλογές στη Βενεζουέλα είναι μια φάρσα, ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Το παράνομο αποτέλεσμα είναι ένα πλήγμα στην υπερήφανη δημοκρατική παράδοση της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Πενς, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παραμείνουν άπραγες «ενώ η Βενεζουέλα καταρρέει και η δυστυχία συνεχίζει να πλήττει τους γενναίους ανθρώπους».

«Το καθεστώς Μαδούρο πρέπει να επιστρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα και να επιτρέψει στους πολίτες του να ακουστούν» είπε.

Ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του καταδίκασε τις «νόθες» προεδρικές εκλογές της Κυριακής, τις οποίες χαρακτήρισε «επίθεση κατά της συνταγματικής τάξης» και «προσβολή της δημοκρατικής παράδοσης της Βενεζουέλας».

«Όσο το καθεστώς Μαδούρο δεν θέτει τη Βενεζουέλα πίσω στο δρόμο προς τη δημοκρατία μέσω ελεύθερων, δίκαιων και διαφανών εκλογών, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα» ανέφερε.

Με λήψη μέτρων προειδοποίησε την Δευτέρα και η Ισπανία, ενώ 14 αμερικανικές χώρες στην Ομάδα της Λίμα ανακοίνωσαν πως δεν αναγνωρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα και ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από το Καράκας.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/AFP