current views are: 11

26 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:11

Η Τουρκία κατασκευάζει το δικό της «αόρατο» μαχητικό!

Θα ενταχθεί σε υπηρεσία το 2031

Δημοσίευση 12:11’

Θα ενταχθεί σε υπηρεσία το 2031

Η Τουρκία ετοιμάζετε να προσχωρήσει στις τάξεις της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας που εκτός από την αγορά «αόρατων» μαχητικών αεροσκαφών αναπτύσσουν και τα αντίστοιχα δικής τους σχεδίασης.

Αυτό αναφέρει ο δημοσιογράφος Sebastien Roblin στην ιστοσελίδα nationalinterest.org.

Επισημαίνοντας ότι τον Ιούνιο η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα λάβει το πρώτο από τα 30 από F-35A Lightning II από τις ΗΠΑ – παρά τις προσπάθειες των μελών του Κογκρέσου να εμποδίσουν την πώληση λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις –  ο Roblin σημειώνει ότι η Τουρκία έχει επενδύσει 175 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη του «αόρατου» μαχητικού.

«Ωστόσο, το 2013 η Τουρκία άρχισε να εξετάζει σοβαρά την ανάπτυξη του δικού της μαχητικού stealth TF-X», σημειώνει και προσθέτει: «Αρχικά, η Τουρκία σκέφτηκε να αγοράσει το πρόγραμμα KF-X της Αυστραλίας, αλλά η προσπάθεια απέτυχε λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος της Σεούλ για ανταλλαγή τεχνολογίας».

Η Τουρκία θέλει να σχεδιάσει το δικό της stealth αεροσκάφος, για πολιτικούς και τακτικούς λόγους, καθώς ονειρεύεται ένα αεροσκάφος που θα συμπληρώνει τα F-35 σε θέματα αεροπορικής υπεροχής.

«Η παρατεταμένη διολίσθηση (σ.σ. της Τουρκίας) στον απολυταρχισμό και η μετατόπιση σε διαφορετικούς στόχους στην Εξωτερική πολιτική από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οδήγησαν τους ηγέτες και των δύο (ΕΕ και ΗΠΑ) να αντιτίθενται στις συνεχείς μεταφορές τεχνολογίας. (….) Η επικρατούσα κατάσταση οδηγεί την Άγκυρα στην επιδίωξη να έχει εγχώρια τεχνολογική βάση για οπλικά συστήματα ώστε να επηρεάζονται λιγότερο από το «πάγωμα» στις σχέσεις με ΕΕ και ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της TAI, το πρώτο αεροσκάφος (πρωτότυπο) θα είναι έτοιμο μέχρι το 2023, ενώ το πρώτο μαχητικό θα είναι διαθέσιμο το 2029 και θα ενταχθεί σε υπηρεσία το 2031. Θα είναι, δε, το πρώτο από τα συνολικά 250 μαχητικά που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τα F-16.

Η κατασκευή ενός stealth μαχητικού θα είναι σημαντικό άλμα για την TAI (Turkish Aerospace Industries) εκτιμά ο αρθρογράφος.

Πηγή: ahvalnews2.com / Επιμέλεια: Newpost.gr.


σχετικα αρθρα