ΔΙΕΘΝΗ

Αμετακίνητος ο Τσέχος πρωθυπουργός στην πρόταση Μέρκελ για το προσφυγικό

Δημοσίευση 5 Ιουνίου 2018, 08:30 / Ανανεώθηκε 5 Ιουνίου 2018, 08:30
Αμετακίνητος ο Τσέχος πρωθυπουργός στην πρόταση Μέρκελ για το προσφυγικό
Facebook Twitter Whatsapp

Για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις απέρριψε τη Δευτέρα την πρόταση που έκανε η Άνγκελα Μέρκελ να υιοθετηθεί πιο ευέλικτη προσέγγιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, επιμένοντας από την πλευρά του στο ότι η προστασία των συνόρων πρέπει να επαφίεται στα κράτη μέλη.

Η Πράγα και άλλες κυβερνήσεις χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης εναντιώνονται στο σύστημα των ποσοστώσεων που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες μέλη της

Στη σύνοδο κορυφής της στα τέλη του μήνα θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος ως προς τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και η Μέρκελ πρότεινε το Σαββατοκύριακο να υιοθετηθεί πιο ευέλικτη αντιμετώπιση έναντι των χωρών που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες, οι οποίες θα καλούνται να συνεισφέρουν σε άλλα πεδία. Ακόμη, η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας έκρινε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, πρέπει να δρα ανεξάρτητα.

Ο Αντρέι Μπάμπις απέκρουσε τις προτάσεις αυτές. «Η ιδέα ότι ο FRONTEX θα τα φυλάει όλα μόνος του δεν είναι ρεαλιστική μακροπρόθεσμα», αντέτεινε ερωτηθείς από δημοσιογράφους όσον αφορά τις προτάσεις της Μέρκελ. «Τα κράτη είναι αυτά που πρέπει να φυλάσσουν» τα σύνορά τους, πρόσθεσε.

Αργότερα, ο Μπάμπις σημείωσε μέσω Twitter ότι δεν τάσσεται απαραιτήτως εναντίον των κοινών συνοριακών ελέγχων, αλλά επέμεινε πως πριν απ' όλα η
πρέπει να αξιοποιεί τις δυνατότητες των κρατών μελών της. Πάντως, «υποστηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες της για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», διαβεβαίωσε.

Η λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία) συνεχίζει να τηρεί ανυποχώρητη στάση στο ζήτημα και οι χώρες μέλη της δεν έχουν υποδεχθεί παρά ελάχιστους πρόσφυγες.

Το μεταναστευτικό θα είναι ανάμεσα στα κεντρικά ζητήματα της συνόδου κορυφής του Ιουνίου. Η Μέρκελ είπε το Σαββατοκύριακο ότι θα ήθελε μέχρι τότε να έχει υπάρξει συμφωνία και να επιλυθούν οι διαφωνίες, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως δεν είναι καθόλου βέβαιη πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Μπάμπις διερωτήθηκε πώς οι χώρες που αρνούνται να υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες θα το αντισταθμίζουν αυτό σε άλλα πεδία και σημείωσε ότι η Πράγα είναι «έτοιμη» να συνεχίσει την επίδειξη «αλληλεγγύης στο οικονομικό επίπεδο, αλλά όχι ως τιμωρία επειδή δεν δέχεται τις ποσοστώσεις».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας σημείωσε ακόμη ότι οι εκλογές της Κυριακής στη Σλοβενία--στις οποίες την πρώτη θέση κατέλαβε ένα δεξιό κόμμα ο ηγέτης του οποίου, ο Γιάνεζ Γιάνσα, επέσειε καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας την απειλή της «εισβολής» μεταναστών, μολονότι η χώρα του δεν φιλοξενεί πλέον παρά περίπου χίλιους αιτούντες άσυλο--καθώς και ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης στην Ιταλία αποτελούμενης από το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα είναι εξελίξεις που δείχνουν πως η στάση της Ομάδας του Βίσεγκραντ βρίσκει πλέον πολύ περισσότερους σύμφωνους.

«Αυτή η άποψη για τη μετανάστευση θα επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη», προεξόφλησε ο Αντρέι Μπάμπις. Ο τσέχος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «πρέπει να σταματήσουμε τη μετανάστευση (από χώρες) εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην Αφρική και στη Συρία».

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr