current views are: 12

7 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση10:54

«Εσείς δεν κάψατε τον Λευκό Οίκο;» ρώτησε ο Τραμπ τον Τριντό – Πήρε φωτιά το Twitter

Όμως ο Καναδάς δεν υπήρχε τότε ως χώρα, αλλά ήταν βρετανική αποικία.

Δημοσίευση 10:54’

Όμως ο Καναδάς δεν υπήρχε τότε ως χώρα, αλλά ήταν βρετανική αποικία.

Οι Καναδοί αντέδρασαν με αγανάκτηση αλλά και χιούμορ στη φερόμενη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ρώτησε τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό αν Καναδοί έκαψαν τον Λευκό Οίκο το 1812.

Στην πραγματικότητα βρετανικές δυνάμεις πυρπόλησαν την κατοικία του Αμερικανού προέδρου στη διάρκεια του πολέμου του 1812 με τις ΗΠΑ. Όμως ο Καναδάς δεν υπήρχε τότε ως χώρα, αλλά ήταν βρετανική αποικία.

«Εσείς δεν κάψατε τον Λευκό Οίκο;», φέρεται να ρώτησε ο Τραμπ τον Τριντό στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας στις 25 Μαΐου με θέμα την επιβολή δασμών από την Ουάσινγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το CNN, ο Τριντό πίεσε τον Τραμπ ρωτώντας τον πώς μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή δασμών ως μέτρο για την προστασία της «εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ.

Το πρόβλημα με την απάντηση του Αμερικανού προέδρου είναι ότι βρετανικά στρατεύματα έκαψαν τον Λευκό Οίκο. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η επίθεση των Βρετανών στην Ουάσινγκτον έγινε σε αντίποινα για την επίθεση των Αμερικανών στο Γιορκ του Οντάριο, μια περιοχή που αργότερα έγινε ο Καναδάς.

«Ο Καναδάς έγινε χώρα το 1897. Ο πόλεμος του 1812 έγινε το … 1812», έγραψε ένας χρήστης του Twitter, ενώ ένας άλλος απηύθυνε «χαιρετισμό σε όλους τους ιστορικούς τα τηλέφωνα των οποίων επιτέλους χτυπούν ασταμάτητα σήμερα».

«Ας δούμε τα θετικά: Τουλάχιστον (ο Τραμπ) γνωρίζει ποιος είναι ο πόλεμος του 1812 και ότι στη διάρκειά του κάποιος έκαψε κάτι», σημείωσε ένας άλλος.

Ο ανταποκριτής των New York Times σχολίασε χαριτολογώντας ότι «μερικοί νεαροί Ρεπουμπλικάνοι ψάχνουν μανιωδώς στο Google για να δουν αν Βρετανο-καναδικές μονάδες όντως συμμετείχαν» στον πόλεμο του 1812.

Πηγές: BBC, CNN, ΑΠΕ


σχετικα αρθρα