ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότεροι από 13.000 μετανάστες έχουν εξοριστεί στη Σαχάρα

Δημοσίευση 25 Ιουνίου 2018, 12:22 / Ανανεώθηκε 25 Ιουνίου 2018, 12:38
Περισσότεροι από 13.000 μετανάστες έχουν εξοριστεί στη Σαχάρα
Facebook Twitter Whatsapp

«Γυναίκες, πέφτουν κάτω νεκρές, άνδρες και άλλοι άνθρωποι χάνονται στην έρημο»

Η Αλγερία, έχει απελάσει, περισσότερους από 13.000 μετανάστες, τους τελευταίους 14 μήνες στην έρημο Σαχάρα. Ανάμεσά τους, βρίσκονται γυναίκες που είναι έγκυος και πολλά παιδιά, που προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς φαγητό και νερό, την ώρα που αναγκάζονται να περπατούν, κάτω από θερμοκρασίες που πολλές φορές φτάνουν τους 48 βαθμούς κελσίου.

Στο Νίγηρα, αποπροσανατολισμένοι και αφυδατωμένοι άνθρωποι περιπλανιούνται για αρκετές ημέρες, μέχρι να τους βρουν οι ομάδες διάσωσης. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν μπορεί να προσδιοριστεί, χάνεται κατά μήκος της διαδρομής που διανύει, αναφέρουν, επιζώντες σε συνέντευξη στην Associated Press.

«Γυναίκες, πέφτουν κάτω νεκρές, άνδρες και άλλοι άνθρωποι χάνονται στην έρημο επειδή δεν γνωρίζουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν», δήλωσε η Janet Kamara, η οποία ήταν έγκυος όταν περιπλανιόταν στη Σαχάρα.

Το σώμα της, εξακολουθεί να πονάει από το νεκρό μωρό που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, το οποίο αναγκάστηκε να αφήσει πίσω, θαμμένο σε έναν ρηχό τάφο στην άμμο.

«Έχασα το παιδί μου», είπε η Kamara, μια Λιβεριανή που είχε τη δική της εγχώρια επιχείρηση με ποτά και φαγητό στην Αλγερία, που διώχθηκε τον Μάιο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής ένωσης, δήλωσε ότι η ΕΕ γνώριζε τι γινόταν στην Αλγερία, αλλά επισήμανε επίσης ότι οι «κυρίαρχες χώρες» μπορούν να εκδιώξουν τους μετανάστες σύμφωνα με το δίκαιό τους.

Σε αντίθεση με το Νιγηρα, η Αλγερία δεν παίρνει από τα χρήματα της ΕΕ που προορίζονται για να να βοηθήσουν στην μεταναστευτική κρίση, αν και έλαβε 111,3 εκατομμύρια δολάρια από την Ευρώπη από το 2014 έως το 2017.