ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: «Αδειάζει» Ζεεχόφερ η κυβέρνηση στα περί «ευελιξίας» στο Brexit

Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2018, 09:08 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 19:22
Γερμανία: «Αδειάζει» Ζεεχόφερ η κυβέρνηση στα περί «ευελιξίας» στο Brexit
Facebook Twitter Whatsapp

"Δεν αντιπροσωπεύει τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης"

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποστάσεις από τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ λαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση σχετικά με την πρωτοβουλία του να στείλει επιστολή στην Ε.Ε. με την οποία την  προέτρεπε να επιδείξει «ευελιξία» στη διαπραγμάτευση για το Brexit.

Με παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες γνωστοποιεί ότι  η επιστολή-παρέμβαση του Ζεεχόφερ προς την Ε.Ε, με την οποία ζητούσε από την Κομισιόν να είναι ευέλικτη έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, δεν αντιπροσωπεύει τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποκαλύπτει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στη σημερινή της έκδοση.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι πρόκειται για μια μη συντονισμένη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιστολή,» αναφέρει συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος της γερμανικής αντιπροσωπείας της Ε.Ε, Τόμας Έκερτ με παρέμβασή του στο Γραφείο του Επιτρόπου της Ε.Ε για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο Ζεεχόφερ είχε προτρέψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με στόχο, μεταξύ άλλων, «απεριόριστη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» με το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και μετά από το Brexit.

Η επιστολή του Ζεεχόφερ έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι το περιεχόμενό της «δεν αποτελεί τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας». Η επιστολή  προκάλεσε ενόχληση στις Βρυξέλλες κυρίως επειδή έμοιαζε να υποστηρίζει τη βρετανική προσπάθεια υπονόμευσης της ενότητας της Ε.Ε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με αφορμή τα κοινά συμφέροντα στο πεδίο της ασφάλειας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, έντονες επικρίσεις προκλήθηκαν και στη Γερμανία, με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ να αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ο Ζεεχόφερ ήταν «προφανώς εντελώς εκτός ελέγχου».