current views are: 9

15 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση20:59

Αφγανιστάν: Σε επίπεδο ρεκόρ ο αριθμός των νεκρών αμάχων

Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 1% στους 1.692 ενώ ο αριθμός των τραυματιών μειώθηκε κατά 5% στους 3.430

Δημοσίευση 20:59’

Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 1% στους 1.692 ενώ ο αριθμός των τραυματιών μειώθηκε κατά 5% στους 3.430

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την σύντομη κατάπαυση πυρός του περασμένου μήνα, με αύξηση των επιθέσεων αυτοκτονίας για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 1% στους 1.692 αν και ο αριθμός των τραυματιών μειώθηκε κατά 5% στους 3.430, όπως ανέφερε η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν στην τελευταία έκθεσή της για τα θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Η πρόσκαιρη κατάπαυση πυρός έδειξε ότι οι συγκρούσεις μπορούν να σταματήσουν και ότι οι Αφγανοί πολίτες δεν χρειάζεται υποφέρουν περισσότερο εξαιτίας του πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Τανταμίτσι Γιαμαμότο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν.

Καθώς, ωστόσο, καταγράφονται σφοδρές συγκρούσεις σε όλη τη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καμπούλ και άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Τζαλαλαμπάντ, η έκθεση τονίζει τη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Υποδηλώνει επίσης αυξημένη δραστηριότητα από το Ισλαμικό Κράτος, που αποτυπώνεται στον διπλασιασμό των θυμάτων στην Νανγκαρχάρ, την ανατολική επαρχία με πρωτεύουσα τη Τζαλαλαμπάντ, όπου έχουν γίνει μια σειρά από επιθέσεις τους τελευταίους μήνες.

Οι βασικές αιτίες για τους θανάτους και τους τραυματισμούς ήταν οι χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των μαχητών, οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί καθώς και οι επιθέσεις αυτοκτονίας και τα οργανωμένα χτυπήματα, που προκάλεσαν 22% περισσότερα θύματα απ’ ό,τι στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που είχαν στόχους σιιτικά τεμένη, γραφεία κρατικών υπηρεσιών και οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, αθλητικές οργανώσεις και κέντρα καταγραφής ψηφοφόρων. Το 52% των θυμάτων από επιθέσεις αυτοκτονίας και οργανωμένα χτυπήματα αποδόθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος ενώ το 40% στους Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα