ΔΙΕΘΝΗ

Διαδικτυακές φήμες για απαγωγές παιδιών προκαλούν χάος στην Ινδία

του Γιάννη Κούσουλα - Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2018, 19:53 / Ανανεώθηκε 18 Ιουλίου 2018, 23:02
Διαδικτυακές φήμες για απαγωγές παιδιών προκαλούν χάος στην Ινδία
Facebook Twitter Whatsapp

Τουλάχιστον 24 άτομα δέχθηκαν επίθεση και χτυπήθηκαν μέχρι θανάτου 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πανικός έχει προκληθεί στην Ινδία, καθώς μεγάλες ομάδες ατόμων σε αγροτικές περιοχές επιτίθενται σε ταξιδιώτες επειδή πιστεύουν πως θέλουν να απαγάγουν μικρά παιδιά. Το φαινόμενο έχει προκληθεί από τις ψεύτικες ειδήσεις και προειδοποιήσεις που δημοσιεύονται μέσω της εφαρμογής WhatsApp, η οποία κυριαρχεί στην Ινδία.

Τουλάχιστον 24 άτομα δέχθηκαν επίθεση και χτυπήθηκαν μέχρι θανάτου σε πολλές περιοχές της Ινδίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο στόχαστρο μπαίνουν ταξιδιώτες που δίνουν γλυκά σε παιδιά ή τα σταματούν στο δρόμο για να ζητήσουν οδηγίες.

Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν εκατοντάδες άνθρωποι στο νότιο κρατίδιο Καρνατάκα επιτέθηκαν σε τέσσερις άνδρες. Ο όχλος σκότωσε τον έναν, ενώ οι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά.

Τα θύματα σταμάτησαν στον δρόμο για δώσουν μερικές σοκολάτες στα παιδιά ενός σχολείου και δέχθηκαν επίθεση όταν ένα από τα κορίτσια φώναξε δυνατά, σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους.

Οι αρχές αναφέρουν πως οι δολοφονίες ενθαρρύνονται από μηνύματα και βίντεο που δημοσιεύονται στην εφαρμογή WhatsApp, η οποία κυριαρχεί στην Ινδία, καθώς μετρά περισσότερους από 200 εκατ. χρήστες.

Το κρυπτογραφημένο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ προσώπων, καθιστώντας δύσκολη την επιβολή του νόμου για την παρακολούθηση ή τον τερματισμό της εξάπλωσης ψεύτικων ιστοριών.

Τα μηνύματα αυτά αναφέρουν ότι οι απαγωγείς παίρνουν τα παιδιά για να αφαιρέσουν τα όργανά τους. Μερικά από τα μηνύματα παρουσιάζουν βίντεο από αυτές τις απαγωγές, ενώ άλλα δείχνουν εικόνες από διαμελισμένα σώματα και ισχυρίζονται ότι οι κλέφτες οργάνων είναι μεταμφιεσμένοι ως ζητιάνοι.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι φήμες αυτές δεν είναι αληθείς και ότι όλα τα θύματα ήταν αθώα.

Ωστόσο, οι δολοφονίες συνεχίζουν να σαρώνουν τις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής και Πληροφορικής της Ινδίας χαρακτήρισε τα μηνύματα «ανεύθυνα και εκρηκτικά».

Η απάντηση της WhatsApp

Η ινδική κυβέρνηση προέτρεψε την εταιρεία WhatsApp να λάβει μέτρα κατά της διάδοσης παραπλανητικού περιεχομένου στην πλατφόρμα της.

Η εταιρεία WhatsApp απάντησε την περασμένη εβδομάδα με μια σειρά διαφημίσεων σε εφημερίδες.

«Ξεκινάμε μια εκπαιδευτική εκστρατεία στην Ινδία για το πώς θα εντοπίσουμε τις ψεύτικες ειδήσεις και φήμες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της WhatsApp.

Ειδικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος τονίζουν ότι η WhatsApp δεν είναι νομικά υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

Στόχος είναι οι ταξιδιώτες

Πολλές από τις επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί εναντίον ταξιδιωτών στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας.

Την πρώτη Ιουλίου, πέντε άνδρες χτυπήθηκαν μέχρι θανάτου στο κρατίδιο Μαχαράστρα. Το περιστατικό συνέβη όταν οι άνδρες σταμάτησαν για να προμηθευτούν φαγητό και ένας από αυτούς μίλησε σε ένα παιδί, σύμφωνα με έναν αστυνομικό.

Η δικαιοσύνη του όχλου δεν είναι ασυνήθιστη στην Ινδία. Τουλάχιστον 111 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.384 τραυματίστηκαν σε 822 περιστατικά πέρυσι, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.