current views are: 14

24 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση10:33

Λάος: Εκατοντάδες αγνοούμενοι και αρκετοί νεκροί από κατάρρευση φράγματος

Χιλιάδες άστεγοι και εκατοντάδες αγνοούμενοι μετά την πλυμμήρα έξι χωριών

Δημοσίευση 10:33’

Χιλιάδες άστεγοι και εκατοντάδες αγνοούμενοι μετά την πλυμμήρα έξι χωριών

Εκατοντάδες άνθρωποι αγνοούνται και άγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών μετά την κατάρρευση ενός φράγματος στο νοτιοανατολικό Λάος, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η κατάρρευση του υδροηλεκτρικού φράγματος στην περιοχή Attapeu αργά χτες βράδυ, πλημμύρισε έξι χωριά, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων του Λάος.

«Πολλές ανθρώπινες ζωές» χάθηκαν και «αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων αγνοούνται», πρόσθεσε. Πάνω από 6.600 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από τις πλημμύρες.

Το κομμουνιστικό Λάος, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας, αποβλέπει να γίνει «ο φορτιστής της Ασίας», πουλώντας ενέργεια στους γείτονές του μέσα από μια σειρά υδροενεργειακών φραγμάτων.

Σύμφωνα με την εταιρία κατασκευής του φράγματος οι έντονες καταιγίδες και η πλημμύρα προκάλεσαν την κατάρρευση του, ενώ οι ίδιοι συνεργάζονται με την κυβέρνηση του Λάος για την διάσωση των κατοίκων κοντά στο φράγμα.

Ο πρωθυπουργός Θονγκλούν Σισουλίθ κάλεσε τις κυβερνητικές οργανώσεις, την αστυνομία και το στρατό να παρέχουν την βοήθεια τους για την ανακούφιση της περιοχής.

Η οργάνωση International Rivers δήλωσε ότι το ατύχημα αποκάλυψε «τεράστιους κινδύνους» που σχετίζονται με τα σχέδια φραγμάτων που «αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ακραίες καιρικές συνθήκες».

«Φανερώνεται επίσης η ανεπάρκεια των συστημάτων προειδοποίησης στην κατασκευή φραγμάτων και τις σχετικές επιχειρήσεις. Η προειδοποίηση ήρθε πολύ αργά, αδυνατώντας να διασφαλίσει την ασφάλεια των κατοίκων».

Πηγή: Guardian


σχετικα αρθρα