current views are: 7

24 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση10:34

Ενδεχόμενη αποχώρηση της Σάντερς από το Λευκό Οίκο

Η ίδια το διαψεύδει

Δημοσίευση 10:34’

Η ίδια το διαψεύδει

Η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δηλώνει δημόσια ότι δεν έχει σχέδια να εγκαταλείψει την αμερικανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι δηλώσεις της δεν έχουν σταματήσει κάποιους συμβούλους που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εξετάζουν σενάρια για τις εξελίξεις στον Λευκό Οίκο στην μετά την Σάντερς εποχή, σχολιάζει το “Politico”.

Ο σχεδιασμός των ενεργειών που θα ακολουθήσουν μία ενδεχόμενη έξοδο της Σάντερς από τον Λευκό Οίκο απασχολεί αρκετούς από τους υψηλόβαθμους συνεργάτες και συμβούλους του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις περίπου δώδεκα πρώην και εν ενεργεία κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και δύο ακόμη πηγών που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ.

Ο Μπιλ Σάιν που διορίστηκε πρόσφατα στη θέση του αναπληρωτή προσωπάρχη του Λευκού Οίκου για το Τμήμα Επικοινωνίας έχει μυστικά αρχίσει να ρωτάει φίλους και συνεργάτες του σχετικά με το ποιος θα μπορούσε ν’ αντικαταστήσει την Σάντερς στην περίπτωση που η ίδια φύγει τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση αυτών των συζητήσεων.

Από την πλευρά του, ο ίδιος στη διάρκεια σύντομης συνέντευξης αρνήθηκε ότι έχει τέτοιες συζητήσεις. “Δεν έχω συναντήσει κάποιον ούτε έχω κάποια συζήτηση γι’ αυτό”, δήλωσε ο Σάιν την προηγούμενη εβδομάδα τονίζοντας ότι έχει αναλάβει τα καθήκοντά του μόλις πρόσφατα. Ο Σάιν δεν παρέλειψε να σχολιάσει θετικά την παρουσία της Σάντερς στον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντας την έναν “συλλογικό παίκτη της ομάδας”.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει επίσημες συζητήσεις για τους διαδόχους της Σάντερς στον Λευκό Οίκο, μία ανεπίσημη λίστα υποψηφίων αρχίζει να καταρτίζεται. Στη λίστα περιλαμβάνονται πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, πρώην σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και άλλοι υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Χέδερ Νάουερτ, νυν εκπρόσωπος Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών και πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων στο Fox News. Η ίδια έχει εντυπωσιάσει τα στελέχη του Λευκού Οίκου με τη στάση που έχει κρατήσει απέναντι στους εκπροσώπους του Τύπου και στη διαχείριση δύσκολων υποθέσεων του ΥΠΕΞ.

Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο επισημαίνουν ότι η Νάουερτ παρέμεινε στο υπουργείο, ακόμη και μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην υπουργού Ρεξ Τίλερσον από τον πρόεδρο Τραμπ.

Η προηγούμενη παρουσία της Νάουερτ στο Fox News, η στενή της σχέση με τον Τραμπ και η ικανότητά της να μεταδίδει το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει, ακόμη κι αν βρίσκεται υπό πίεση, διατηρώντας την ψυχραιμία της, την καθιστά ουσιαστικό φαβορί για την πλήρωση της θέσης της Σάντερς, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο.

Η ίδια, από την πλευρά της, δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού, ενώ έχει πει σε συνεργάτες της ότι δεν είναι σίγουρη αν θα αποδεχτεί τη θέση.

Ωστόσο άνθρωποι που τη γνωρίζουν πιστεύουν πως αν της ζητηθεί, θα πάει στον Λευκό Οίκο.

Μεταξύ των υπόλοιπων υποψηφίων βρίσκονται ο Μπιλ Χέμερ, δημοσιογράφος του Fox News, η Κίμπερλι Γκουϊφόιλ, πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων στο Fox News, που έχει εγκαταλείψει το τηλεοπτικό δίκτυο και είναι μέλος ομάδας που υποστηρίζει τον πρόεδρο Τραμπ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Τόνι Σαγέ που έχει συνεργαστεί με τον Λευκό Οίκο για τη διαμόρφωση της νέας φορολογικής νομοθεσίας, επίσης έχει συνεργαστεί με το Fox News, αλλά κι ο αναπληρωτής υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ.

Η Γκουϊφόιλ βγαίνει με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γεγονός που θα δυσκολέψει τον διορισμό της στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με αρκετά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Τραμπ και δεν θεωρούν πιθανό τον διορισμό της.

“Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα θέλουν αυτήν την δουλειά. Ο καλύτερος τρόπος για να την πάρεις, είναι να μην υποβάλεις αίτηση”, δήλωσε ο Άντριου Καρντ, προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου,

Η προοπτική απουσίας της Σάντερς από τον Λευκό Οίκο, η οποία έχει κερδίσει τις εντυπώσεις για τις επιδόσεις της στην επικοινωνία και για τον τρόπο που υπερασπίζεται τον πρόεδρο Τραμπ προκαλεί πανικό και αμηχανία σε μερικά από τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο.

Τα ίδια στελέχη, ανησυχούν για την αντικατάσταση της Σάντερς, αναζητώντας κάποιον ή κάποια που θα είναι αντάξια της και θα μπορεί ν΄ αντιμετωπίζει επιτυχώς τους δημοσιογράφους αλλά και την κοινή γνώμη.

“Ποιος θα ήθελε αυτήν την δουλειά;” αναρωτήθηκε πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ περιγράφοντας τα αισθήματα αρκετών στην Ουάσινγκτον που επισημαίνουν ότι το να είσαι το δημόσιο πρόσωπο της προεδρίας Τραμπ είναι συχνά δύσκολο κι άχαρο επάγγελμα.

Η Σάντερς βρέθηκε στο επίκεντρο του σχολιασμού στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, τον περασμένο Απρίλιο, ενώ πρόσφατα ζητήθηκε από την ίδια και την οικογένειά της να φύγουν από εστιατόριο στη Βιρτζίνια, καθώς το προσωπικού του εστιατορίου διαφωνούσε ουσιαστικά με τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News μετέδωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η Σάντερς είπε σε φίλους της ότι αναμένει να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο μέχρι το τέλος του χρόνου, μετά την θητεία που είχε από την αρχή της κυβέρνησης Τραμπ. Η ίδια είναι από τους ελάχιστους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που ξεκίνησαν με τον Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017 κι εξακολουθούν να παραμένουν στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Η Σάντερς αφού διέψευσε την παραπάνω δημοσιογραφική αναφορά επιμένει μιλώντας σε συναδέλφους της ότι δεν έχει σχέδια να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Οι συνάδελφοί της αυτοί πιστεύουν με τη σειρά τους ότι η ίδια δεν θα παραιτηθεί σύντομα, ενώ αν το κάνει είναι πιθανό να γίνει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές και υπό τους δικούς της όρους κι όχι στο πλαίσιο κάποιας αντίδρασης της σ’ ένα συγκεκριμένο γεγονός.

Η Σάντερς αρνήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω.

Στελέχη του Λευκού Οίκου αλλά και Ρεπουμπλικάνοι που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Σάιν δεν θέλει να οδηγήσει σε αποχώρηση την Σάντερς που έχει εξελιχθεί σε πιστή σύμμαχο του προέδρου Τραμπ κατά τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι η κατάρτιση μιας λίστας υποψηφίων για τη διαδοχή της, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. “Είμαι υπερήφανος που το εξετάζουν αυτό νωρίς και δεν θα δυσκολευτούν στο τέλος”, δήλωσε ένας βετεράνος επικοινωνιολόγος των Ρεπουμπλικάνων.

Το θέμα της αποχώρησης ή μη της Σάντερς από τον Λευκό Οίκο είναι πολύ ευαίσθητο για τους συναδέλφους της που δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν πιθανή επιδείνωση των σχέσεών τους μαζί της συζητώντας τους πιθανούς αντικαταστάτες της. Η μετάβαση σε έναν νέο υπεύθυνο Τύπου στον Λευκό Οίκο φέρεται ότι θα είναι η πρώτη δοκιμασία για μια θητεία του Σάιν.

Πηγή: Politico


σχετικα αρθρα