current views are: 12

26 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση12:03

Νέος αντιτρομοκρατικός νόμος στην Τουρκία

Ψηφίστηκε από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση

Δημοσίευση 12:03’

Ψηφίστηκε από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση

Μπορεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα να έληξε, ωστόσο πλέον αντικαθίσταται από νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Ψηφίστηκε από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο που προβλέπει τροποποιήσεις σε διάφορες διατάξεις του ισχύοντος αντιτρομοκρατικού νόμου και άλλους νόμους καθώς και προεδρικά διατάγματα με σκοπό την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μετά την κατάργηση της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, που είχε επιβληθεί κατόπιν του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Η κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά τις εκλογές θεωρήθηκε σημαντική εξομάλυνση. Οι διατάξεις που αλλάζουν και θα ισχύουν για τρία χρόνια ενισχύουν τις αρμοδιότητες που έχουν οι νομάρχες σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας που θα μπορούν να επιβάλλουν τοπικά για έως και 15 μέρες αλλά και τον έλεγχο εισόδου και εξόδου στην εκάστοτε περιοχή σε περίπτωση τρομοκρατικής απειλής.

Επίσης οι νομάρχες θα ορίζουν τις άδειες συγκεντρώσεων και τον τόπο συγκέντρωσης. Οι συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους θα πρέπει να λήγουν με την δύση του ηλίου και οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους τα μεσάνυχτα.

Πρότυπο η Γαλλία

Με το νέο νόμο η διάρκεια κράτησης περιορίζεται σε 48 ώρες με δυνατότητα δυο παρατάσεων και στις περιπτώσεις αδικημάτων που διεπράχθησαν ομαδικά σε τέσσερις μέρες. Με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται και η επιτροπεία που έχει επιβληθεί σε εταιρείες που σχετίζονται με την οργάνωση του Γκιουλέν, ενώ παρέχεται επίσης η δυνατότητα σωματικών ελέγχων σε στρατιωτικές περιοχές για λόγους ασφαλείας.

Η τουρκική κυβέρνηση, όπως είχε γίνει και νωρίτερα γνωστό, μελέτησε και διαμόρφωσε ένα μοντέλο εμπνευσμένο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια.

Σαφώς οι νέες διατάξεις στην Τουρκία δεν μπορούν να συγκριθούν με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης πού ίσχυε για 730 μέρες μέχρι και την 18η Ιουλίου, με δυνατότητα ομαδικών συλλήψεων και μεγάλης διάρκειας κρατήσεις. Από την πλευρά του πάντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δηλώνει ωστόσο ότι με τις νέες διατάξεις η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ουσία μονιμοποιείται.

Πηγή: DW


σχετικα αρθρα