current views are: 10

2 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση12:00

«Βουλιάζει» η τουρκική λίρα μετά το χαστούκι από τις ΗΠΑ – Στον «αέρα» και τα F-35

Απειλές για αντίποινα από την Άγκυρα

Δημοσίευση 12:00’

Απειλές για αντίποινα από την Άγκυρα

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ, κάτω από τις 5 λίρες ανά δολάριο, με τις μετοχές να υποχωρούν σήμερα αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο υπουργούς του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη δίκη Αμερικανού πάστορα που κατηγορείται ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε για πρώτη φορά στο επίπεδο των 5 λιρών έναντι του δολαρίου χθες όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος των υπουργών Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφορικά με τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Άντριου Μπράνσον.

Σήμερα, στις 10:20 η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,0630 λίρες ανά δολάριο. Το νόμισμα έχει χάσει ένα πέμπτο της αξίας του φέτος, εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού και των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης BIST 100 σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 2%, με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται πτωτικά.

«Μπλόκο» στην παράδοση F-35

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε συντριπτικά ένα νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων την 1η Αυγούστου.

Σε αυτό περιλαμβάνεται μία τροπολογία που απαγορεύει την πώληση F-35 στην Τουρκία μέχρι το Πεντάγωνο να εκδώσει έκθεση σε 90 ημέρες.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 87 ψήφους υπέρ 10 ψήφων κατά στη Γερουσία και θα δώσει στο Πεντάγωνο βασικό προϋπολογισμό 638 δισεκατομμυρίων δολαρίων για προγράμματα που σχετίζονται με την άμυνα. Επίσης προβλέπεται η χορήγηση επιπλέον 69 δισεκατομμύρια δολάρια για πιθανές υπερπόντιες επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει επίσης αύξηση των αποδοχών κατά 2,6% για τα στρατεύματα, τα οποία θα είναι τα μεγαλύτερα σε περίπου μια δεκαετία, καθώς θα ενισχύσει το μέγεθος του Πολεμικού Ναυτικού.

Η έκθεση του Πενταγώνου αναμένεται να περιλαμβάνει αξιολόγηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 καθώς και τους κινδύνους που θα μπορούσε να προκαλέσει η αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 της χώρας.

Όπως αναφέρει το hurriyetdailynews.com  η Τουρκία βρίσκεται στο πρόγραμμα F-35 από το 1999. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην παραγωγή αεροσκαφών. Η Alp Aviation, η AYESAS, η Kale Aviation, η Kale Pratt & Whitney και η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία παράγουν εξαρτήματα για το F-35.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία Anadolu.

Απειλές για αντίποινα από την Άγκυρα

«Όσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κατανοεί πως δεν δύναται με αυτές τις μεθόδους να επιτύχει την ικανοποίηση των παράνομων αιτημάτων της, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιδρώντας έντονα στην απόφαση επιβολής κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος άρσης του κατ’ οίκον περιορισμού του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από το δικαστήριο και συνέχισε: “ Η απόφαση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα μείνει αναπάντητη.”

H υπόθεση του αμερικανού πάστορα οδηγεί και πάλι σε όξυνση τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Οι δύο υπουργοί δεν θα μπορούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και θα δεσμευθούν όποια περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν εκεί. Επίσης θα υποστούν κυρώσεις και εταιρίες που συνδέονται με τους δύο υπουργούς.

«Αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35»

Κάνοντας αναφορά στην κράτηση του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, αλλά και την αγορά των S-400, το Κογκρέσο ζητά από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, να ετοιμάσει έκθεση στην οποία θα παρουσιάζει τα απαραίτητα βήματα, αλλά και το κόστος για την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των stealth μαχητικών F-35, αλλά και την αντικατάσταση όλων των εταιριών της από την γραμμή παραγωγής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

«β) Έκθεση – Ο Υπουργός Άμυνας να υποβάλλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ένα σχέδιο για την απομάκρυνση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35, ώστε να συμπεριληφθούν οι βιομηχανικές και στρατιωτικές πτυχές του προγράμματος. Το σχέδιο περιλαμβάνει:

(1) τα αναγκαία βήματα για την απάλειψη της βιομηχανικής συμμετοχής της τουρκικής βιομηχανίας στην κατασκευή και τη συναρμολόγηση του προγράμματος F-35 ·

(2) δαπάνες που συνδέονται με την αντικατάσταση εργαλειομηχανών και άλλων υλικών κατασκευής που κατέχει η τουρκική βιομηχανία ·

(3) τα χρονοδιαγράμματα που συνδέονται με την απομάκρυνση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της τουρκικής βιομηχανίας από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα F-35, έτσι ώστε να έχουν τον μικρότερο αντίκτυπο στους υπόλοιπους εταίρους των διεθνών προγραμμάτων · και

(4) τα απαιτούμενα μέτρα για την απαγόρευση της μεταφοράς οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 το οποίο ανήκει και λειτουργεί σήμερα από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών».


σχετικα αρθρα