ΔΙΕΘΝΗ

Το Βατικανό αλλάζει γνώμη για τη θανατική ποινή

Δημοσίευση 2 Αυγούστου 2018, 20:28 / Ανανεώθηκε 2 Αυγούστου 2018, 20:28
Το Βατικανό αλλάζει γνώμη για τη θανατική ποινή
Facebook Twitter Whatsapp

«Aνεπίτρεπτη καθώς αποτελεί επίθεση στο απαράβατο και την αξιοπρέπεια του ατόμου» η θανατική ποινή

Ο Πάπας Φραγκίσκος άλλαξε τις διδασκαλίες της Καθολικής πίστης ώστε να αντιτίθενται στην θανατική ποινή σε κάθε περίπτωση, δήλωσε το Βατικανό.

H κατήχηση της Εκκλησίας, που περιλαμβάνει όλες τις διδασκαλίες, έλεγε προηγουμένως ότι η θανατική ποινή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις.

Πλέον, όμως, την θεωρεί «ανεπίτρεπτη καθώς αποτελεί επίθεση στο απαράβατο και την αξιοπρέπεια του ατόμου».

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν κατά των εκτελέσεων.

Τον προηγούμενο Οκτώβριο, είχε δηλώσει ότι οι διδασκαλίες της Εκκλησίας για την θανατική ποινή δεν είναι πάγιες και μπορεί να αλλάξουν, σε συμφωνία με τις σύγχρονες αντιλήψεις.

Το κείμενο της κατήχησης ορίστηκε αρχικά από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’ τον Οκτώβριο του 1992.

Οι διδασκαλίες έλεγαν μέχρι τώρα για την θανατική ποινή ότι «απαντούσε κατάλληλα στη βαρύτητα ορισμένων εγκλημάτων και ήταν ένα αποδεκτό, παρόλα αυτά ακραίο, μέσο προστασίας του κοινού καλού».

Το νέο, πια, κείμενο αναφέρει ότι «γίνεται ευρέως αποδεκτό ότι η αξιοπρέπεια ενός ατόμου δε χάνεται ακόμα και αφού διαπράξει πολύ σοβαρά εγκλήματα».

Υποστηρίζει επίσης ότι οι πιο αποτελεσματικές, σύγχρονες μέθοδοι αναμόρφωσης προστατεύουν τους πολίτες και «δεν στερούν οριστικά από τον ένοχο το ενδεχόμενο εξιλέωσης».

Η Εκκλησία θα δουλέψει από τώρα και έπειτα με αποφασιστικότητα για την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως, σύμφωνα με δήλωση της Αγίας Έδρας.

Ιστορικά, η Εκκλησία κατά κύριο λόγο δεν υπήρξε πολέμια της θανατικής ποινής, ούτε κατά τον 20ο αιώνα. Το 1952, ο Πάπας Πίος ΙΒ΄ είπε ότι δεν αποτελούσε παράβαση του πανανθρώπινου δικαιώματος στη ζωή.

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ήταν υπέρ της φυλάκισης έναντι της εκτέλεσης όποτε είναι δυνατό, ενώ ο Τζόσεφ Ράτζινγκερ, που αργότερα έγινε ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, έγραψε ότι η θανατική ποινή θα μπορούσε να είναι επιτρεπτή.

Πηγή: BBC News