ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος: Απορρίπτει ο ΥΠΟΙΚ τα περί παρέμβασης στη Συνεργατική Τράπεζα

Δημοσίευση 7 Αυγούστου 2018, 14:43 / Ανανεώθηκε 7 Αυγούστου 2018, 14:43
Κύπρος: Απορρίπτει ο ΥΠΟΙΚ τα περί παρέμβασης στη Συνεργατική Τράπεζα
Facebook Twitter Whatsapp

"Τα μέλη διορίστηκαν με πρόταση της κυβέρνησης και με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας"

Απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ισχυρισμούς, που διατυπώθηκαν και στην ερευνητική επιτροπή για την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας, ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις στο διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Σε δηλώσεις στην τηλεόραση του ημικρατικού καναλιού ΡΙΚ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τα μέλη διορίστηκαν με πρόταση της κυβέρνησης και με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας, ύστερα από την έγκριση της βουλής.

«Πρόκειται για εσωτερική διαδικασία, η οποία προβλέπεται μέσα από τη νομοθεσία και η Βουλή είχε την ευκαιρία να την απορρίψει», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είπε, ελέγχονται διαρκώς για την ικανότητα και καταλληλότητα τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρόσθεσε πως η ίδια διαδικασία ελέγχου ισχύει και για τα διευθυντικά στελέχη, στο διορισμό των οποίων το κράτος δεν είχε καμία εμπλοκή. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι λειτουργούσε δίκτυο στο Συνεργατισμό που παραχωρούσε δάνεια με σκανδαλώδη τρόπο, χωρίς έλεγχο και τις απαραίτητες εξασφαλίσεις, για αυτό και προέκυψε το μεγάλο πρόβλημα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων που έφθασαν στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια σταδιακά διορθώθηκε η κατάσταση στο Συνεργατισμό θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αν υπήρξε χρόνος, όμως οι Ευρωπαϊκές Ελεγκτικές Αρχές ζήτησαν την επείγουσα λήψη μέτρων, που οδήγησε στην πώληση της Τράπεζας του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα.

Στο μεταξύ συνεχίζεται στην ερευνητική επιτροπή για τα αίτια της κατάρρευσης του συνεργατισμού η κατάθεση από πρώην στελέχη του Συνεργατισμού, που θα συνεχισθεί στις 23 Αυγούστου με καταθέσεις του Γενικού Ελεγκτή και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Η κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη αναμένεται με ενδιαφέρον, δεδομένης της έκθεσης που είχε ετοιμάσει πριν ακόμα ο Συνεργατισμός οδηγηθεί στο στάδιο της κατάρρευσης.

Πηγή: ΑΠΕ 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr