current views are: 13

8 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση08:11

Μολυσμένα στρείδια στα νορβηγικά φιόρδ λόγω καύσωνα!

Τα βακτήρια που αναπτύσσονται στα φιόρδ κάνουν επικίνδυνη την κατανάλωση των θαλασσινών.

Δημοσίευση 08:11’

Τα βακτήρια που αναπτύσσονται στα φιόρδ κάνουν επικίνδυνη την κατανάλωση των θαλασσινών.

Τα νότια φιόρδ της Νορβηγίας ανεβάζουν θερμοκρασίες καθώς η Ευρώπη βράζει, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται βακτήρια που προσβάλουν κολυμβητές και θαλασσινά, όπως είναι τα στρείδια που χρειάζονται μήνες μέχρι να είναι τελικά ασφαλή προς κατανάλωση, αναφέρει η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Τα θερμά νερά στη νότια Νορβηγία και Σουηδία, έχουν αυξήσει την αναπαραγωγή του βακτηρίου δονάκιο, ένα είδος που μπορεί να προκαλέσει δονακίωση (ή δονακίαση), μια ασθένεια που προκαλεί διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, πυρετό, ή ακόμα και θάνατο.

Το νερό στα φιόρδ της νότιας Νορβηγίας έφτασε τους 24 βαθμούς Κελσίου, περίπου 4 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο για την εποχή, και τα βακτήρια του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής ανιχνεύονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι συνήθως.

Έχουν ήδη μολύνει τις πληγές αρκετών κολυμβητών στο φιόρδ του Όσλο, όπου πλήθος ανθρώπων ήρθε για να γλιτώσει από τον καύσωνα. Τα βακτήρια όμως, προσβάλουν επίσης όσους καταναλώνουν ωμά θαλασσινά, προειδοποιεί η αρμόδια Αρχή.

«Οι Νορβηγοί τρώνε συχνά ωμά στρείδια. Το καλοκαίρι βουτούν και πιάνουν στρείδια που μετά τα τρώνε… Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι τα ωμά στρείδια να είναι ξανά ασφαλή προς κατανάλωση, μέχρι δηλαδή να κρυώσουν πάλι τα νερά», συνεχίζει ο Lise Rokkone.

Τα φιόρδ είναι πλούσια σε πέστροφες, αλλά θα έπρεπε να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμού ψαριού, προσθέτει ο Rokkone, μερικές μέρες μετά την προειδοποίηση της αρμόδιας Αρχής για την κατανάλωση των στρειδιών.

Το θερμό κύμα που χτύπησε τους Νορβηγούς αυτό το καλοκαίρι επηρέασε επίσης και την εκτροφή βοοειδών, αναγκάζοντας πολλούς αγρότες είτε να εισάγουν είτε να φέρουν τροφή από τη βόρεια Νορβηγία.

Τα μολυσμένα στρείδια όμως, δεν είναι τα μόνα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Νορβηγοί αυτό το καλοκαίρι.

Εκτός από το απαγορευτικό μέτρο για το υπαίθριο μπάρμπεκιου (κανείς δεν επιτρέπεται να ψήσει έξω), ο αριθμός των θυμάτων από δάγκωμα φιδιού έχει διπλασιαστεί από πέρυσι επειδή ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι περνούν τον χρόνο τους στο δάσος, ενώ παράλληλα οι οδηγοί πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν περνούν μέσα από τούνελ γιατί εκεί βρίσκουν καταφύγιο από τη ζέστη πολλά ελάφια.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, η Εκκλησία της Νορβηγίας ζήτησε από τους πιστούς της να προσευχηθούν για βελτίωση του καιρού.

Πηγή: REUTERS / Lefteris Karagiannopoulos


σχετικα αρθρα