current views are: 9

13 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση04:29

Γερμανία: Αφγανός πρόσφυγας που είχε απελαθεί κατά λάθος επέστρεψε στη χώρα

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) παραδέχθηκε ότι διαπράχθηκε ένα «διαδικαστικό λάθος»

Δημοσίευση 04:29’

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) παραδέχθηκε ότι διαπράχθηκε ένα «διαδικαστικό λάθος»

Ένας αφγανός πρόσφυγας ο οποίος είχε απελαθεί κατά λάθος από τη Γερμανία επέστρεψε στη χώρα την Κυριακή.

Ο 20χρονος Νασιμπουλά Σ. έφθασε στο αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου στις 14:16 (15:16 ώρα Ελλάδας) χθες, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Αφού πέρασε από τον έλεγχο διαβατηρίων, τον παρέλαβε ένας συνάδελφος του δικηγόρου του. Η άφιξή του αναμένεται να καταγραφεί σήμερα Δευτέρα από τις αρχές του βορειοανατολικού κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας.

Ο Νασιμπουλά Σ., όπως τον αποκαλούν δημόσια οι γερμανικές αρχές συμμορφούμενες με τη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής του ζωής, ήταν ένας από τους 69 ανθρώπους που απελάθηκαν στο Αφγανιστάν με πτήση τσάρτερ από το Μόναχο στις αρχές Ιουλίου.

Καθώς όμως μια νομική διαδικασία που τον αφορά συνεχίζεται σε δικαστήριο της πόλης Γκράιφσβαλντ, δεν έπρεπε να απελαθεί. Έχει υποβάλει έφεση στην απόφαση των γερμανικών αρχών να απορρίψουν την αίτησή του να του χορηγηθεί άσυλο στη χώρα και η υπόθεσή του δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει.

Την ημέρα που έγινε η μαζική απέλαση των αφγανών προσφύγων, ο συντηρητικός Χορστ Ζεεχόφερ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, είχε χαιρετίσει με ικανοποίηση το γεγονός ότι «την ημέρα των 69ων γενεθλίων μου, 69 άνθρωποι απελάθηκαν πίσω στο Αφγανιστάν», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν όταν ένας από τους απελαθέντες αυτοκτόνησε δι’ απαγχονισμού στην Καμπούλ.

Ο Ζεεχόφερ απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις περί αναλγησίας και τις προτροπές να υποβάλει την παραίτησή του.

Η υπόθεση του Νασιμπουλά Σ. ήρθε στο φως δύο εβδομάδες μετά την απέλασή του. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) παραδέχθηκε ότι διαπράχθηκε ένα «διαδικαστικό λάθος». Ο Ζεεχόφερ αναγνώρισε πως η BAMF απέλασε λάθος άνθρωπο.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προσέφερε κατόπιν ασφαλή στέγη στον αιτούντα άσυλο κοντά στην Καμπούλ. Την Τετάρτη, μεταφέρθηκε στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, όπου του δόθηκε βίζα και άδεια να ταξιδέψει προς τη Γερμανία μέσω Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: ΑΠΕ, DPA


σχετικα αρθρα