current views are: 10

16 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση11:54

Γένοβα: Ανοιχτή κόντρα ιταλικής κυβέρνησης – Atlantia

«Όσοι έσφαλαν θα πληρώσουν» δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Δημοσίευση 11:54’

«Όσοι έσφαλαν θα πληρώσουν» δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

H Ρώμη δεν θέλει να περιμένει άλλο και αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρία Atlantia που εκμεταλλεύεται τους αυτοκινητόδρομους. «Όσοι έσφαλαν θα πληρώσουν» δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Η Ρώμη θεωρεί ότι η εταιρία Atlantia φέρει την ευθύνη για την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα και ότι δεν έγιναν, όπως έπρεπε, τα έργα συντήρησης. Η εισαγγελία της Γένοβας θεωρεί ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος και ότι δεν ήταν, σίγουρα, ένα μοιραίο, τραγικό συμβάν. Παραμένει ανοιχτό αν χωρίς δικαστική απόφαση είναι εφικτή μια καταγγελία της σύμβασης. Πάντως η ιδιωτική εταιρία Atlantia δεν παραδέχεται καμία ευθύνη και δηλώνει, μάλιστα, έτοιμη να ξαναχτίσει την γέφυρα Μοράντι σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε μόλις πέντε μήνες. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχρεώσει ανώτατα στελέχη της να υποβάλουν παραίτηση. «Δεν θα είναι μια τραγωδία α λα ιταλικά, όσοι έσφαλλαν θα πληρώσουν», δηλώνει, από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι.

Κίνδυνος νέων καταρρεύσεων

Στο μεταξύ, εκατοντάδες άτομα, που ζουν κοντά στην γέφυρα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, διότι υπάρχει κίνδυνος νέων καταρρεύσεων. Ένας από τους πυλώνες που παρέμειναν όρθιοι, έχει ραγίσει. Και τα έργα κατεδάφισης της γέφυρας, που προανήγγειλε η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστο τριακόσιες γέφυρες και σήραγγες, σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν σοβαρά προβλήματα και κινδυνεύουν. Ακόμη και στην ίδια την Αιώνια Πόλη. Είναι σαφές ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα χρήματα για έκτακτα έργα συντήρησης.

Η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε εθνικό πένθος για την ημέρα της κηδείας των θυμάτων. Με την ελπίδα, να μπορέσει να είναι η τελευταία τραγωδία η οποία οφείλεται σε λάθη και φονική αμέλεια.

Πηγή: DW


σχετικα αρθρα