ΔΙΕΘΝΗ

Συσκευή με ραδιενεργό ουσία εξαφανίστηκε στη Μαλαισία

από Επιμέλεια: Ειρήνη Βλασακάκη - Δημοσίευση 28 Αυγούστου 2018, 23:01 / Ανανεώθηκε 28 Αυγούστου 2018, 23:39
Συσκευή με ραδιενεργό ουσία εξαφανίστηκε στη Μαλαισία
Facebook Twitter Whatsapp

Σε συνδιασμό με τον κατάλληλο μηχανισμό, η συσκευή που εξαφανίστηκε και περιέχει το ραδιενεργό ιρίδιο 192 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη Μαλαισία ψάχνουν να βρουν τη ραδιενεργή συσκευή που εξαφανίστηκε πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τις Αρχές, η ραδιενεργός ουσία που βρίσκεται μέσα στη συσκευή θα μπορούσε να μεταφέρει επικίνδυνη μόλυνση αν δεν χειριστεί κατάλληλα.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι θα χρησιμοποιηθεί σαν όπλο, όπως μια ωρολογιακή βόμβα, αν πέσει σε λάθος χέρια.

Η συσκευή αυτή χρησιμοποιείται στις βιομηχανικές ακτινογραφίες, ενώ ανήκε σε μια εταιρεία που κάνει ελέγχους και βαθμονομήσεις σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και λοιπών εταιρειών βαριάς βιομηχανίας.

Ο μεταλλικός σωλήνας βάρους 23 κιλών χρησιμοποιείται συχνά για τον εντοπισμό ρωγμών σε μέταλλα. Περιέχει το ραδιενεργό ιρίδιο 192, η έκθεση του οποίου μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ή να χρησιμοποιηθεί ως όπλο αν συνδυαστεί με τον κατάλληλο εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας, Mohamad Fuzi Harun, δήλωσε στο Bernama, πως παρόμοιο περιστατικό συνέβη πέρυσι χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Η Αστυνομία και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν πώς εξαφανίστηκε αυτή η συσκευή στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ. Χρησιμοποιήθηκε στα προάστια της πόλης και μεταφερόταν σε άλλη τοποθεσία. Μόλις το όχημα που μετέφερε τη συσκευή έφτασε στη νέα τοποθεσία, οι οδηγοί διαπίστωσαν ότι η συσκευή έλειπε. Οι δύο άντρες συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν, αφέθηκαν όμως ελεύθεροι.

Υπάρχει υποψία ότι καθώς το όχημα κινούταν, η συσκευή εκλάπη ή έπεσε. Αξιωματικός της Αστυνομίας ανέφερε πως έχει ξεκινήσει έρευνα χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ανέφεραν τα τοπικά μέσα.

Ο αναπληρωτής του υπουργείου Εσωτερικών Azis Jamman, παραδέχτηκε ότι το περιστατικό έχει συμβεί, δήλωσε όμως ότι «όλα είναι υπό έλεγχο».

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr