ΔΙΕΘΝΗ

Δώδεκα, όχι και τόσο χαζές, ερωτήσεις για τους Κοέν, Μάναφορτ, Μίλερ και Τραμπ

από Επιμέλεια: Ειρήνη Βλασακάκη - Δημοσίευση 23 Αυγούστου 2018, 14:50 / Ανανεώθηκε 23 Αυγούστου 2018, 14:50
Δώδεκα, όχι και τόσο χαζές, ερωτήσεις για τους Κοέν, Μάναφορτ, Μίλερ και Τραμπ
Facebook Twitter Whatsapp

Τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών έχουν ταρακουνήσει τον πολιτικό κόσμο. Πώς όμως; Και πού οδηγούμαστε τελικά;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στην πρώτη καμπάνια του Τραμπ, την καταδίκη του Πολ Μάναφορτ για οχτώ κατηγορίες οικονομικού εγκλήματος, την καταδίκη του Μάικλ Κόεν, πρώην προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, τις αναρτήσεις στο Twitter του Αμερικανού Προέδρου και τις διαρκείς έρευνες για τις ρωσικές παρεμβολές στις αμερικανικές εκλογές υπό την επίβλεψη του Ρόμπερτ Μίλερ, υπάρχουν πάρα πολλά σύνθετα ερωτήματα.

1. Μάναφορτ ή Κόεν; Ποια είναι η καλύτερη συμφωνία;

Είναι και οι δύο μεγάλες συμφωνίες, αλλά αυτή του Κόεν, ειδικά η ομολογία του ότι μεσολάβησε για τις πληρωμές στις γυναίκες που είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Τραμπ, είναι η μεγαλύτερη συμφωνία. Από τις οκτώ κατηγορίες του Κόεν, οι δύο αφορούσαν παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας. Ο ίδιος κατέθεσε ότι «κατ’ απαίτηση του υποψηφίου» πλήρωσε την πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, η οποία ισχυριζόταν πως είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον Τραμπ, μέσω της εικονικής εταιρείας Essential Consultants LLC που έστησε για να κρύψει τις συναλλαγές.

Αυτές οι συναλλαγές αποτελούν παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία περιορίζει τις συνεισφορές σε υποψήφιο στα 2.700 δολάρια (περίπου 2.350 ευρώ) ανά εκστρατεία. Ο Κόεν πλήρωσε την Ντάνιελς 130.000 δολάρια (περίπου 112.500 ευρώ) και πίεσε τη National Enquirer να κάνει παρόμοια πληρωμή στην πρώην Playmate Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, δίνοντάς της 150.000 δολάρια (περίπου 130.000 ευρώ) με αντάλλαγμα τη σιωπή τους. Το γεγονός ότι ο Κόεν δήλωσε στην κατάθεσή του ότι κινήθηκε υπό την καθοδήγηση του Τραμπ, σημαίνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι συνένοχος σε κακούργημα, που είναι πολύ σοβαρό.

2. Γιατί δεν αναφέρθηκε το όνομα του Ντόναλτ Τραμπ στην απολογία του Κόεν;

Στα πρακτικά της κατάθεσης δεν αναφέρεται το όνομα του Τραμπ, παρά μόνο το άτομο 1 που τον Ιανουάριο του 2017 «έγινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ». Σύμφωνα με την Kara Scannel, δημοσιογράφο του CNN, είναι η πολιτική της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (καθώς και άλλων Δικαστηρίων) να μην ονομάζουν άτομα που δεν είναι κατηγορούμενα.

3. Θα παραπεμφθεί ο Τραμπ;

Είναι σχεδόν σίγουρο πως όχι.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, αλλά επειδή σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια του Γουότεργκεϊτ και επικυρώθηκαν την περίοδο του Μπιλ Κλίντον) ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Ο δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, ανέφερε αυτή την πολιτική σε συνέντευξή του στο CNN τον Μάιο:

«Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ισχύουν από την εποχή πριν τον Νίξον, δεν μπορείς να παραπέμψεις στη δικαιοσύνη έναν εν ενεργεία πρόεδρο, πρέπει να τον καθαιρέσεις. Αν και υπήρξε για κάποιο διάστημα κάποια διαφωνία σχετικά μ’ αυτό, παραδέχτηκαν προφορικά ότι καταλαβαίνουν και δεν θα παραβιάσουν τους νόμους του Υπουργείου Δικαιοσύνης.»

Η θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την κατηγορία ενός εν ενεργεία προέδρου δεν αμφισβητήθηκε ποτέ σε δικαστήριο, και κάποιοι πιστεύουν ότι αν κάποιος την αμφισβητούσε ίσως και να πετύχαινε. Όμως ο Μίλερ, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Τζουλιάνι, δεν θα πάρει αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο.

4. Θα καθαιρεθεί ο Τραμπ;

Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και σχετική ερώτηση. Η καθαίρεση είναι μια πολιτική διαδικασία ενώ η κατηγορία είναι μια νομική διαδικασία. Ακόμα και πριν τα γεγονότα της Τρίτης, η καθαίρεση ήταν πάντα πιο πιθανή από την παραπομπή του Τραμπ σε δικαστήριο.

Οι πιθανότητες των Δημοκρατικών που είναι υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ αν κερδίσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου ξανά τον Νοέμβριο, σίγουρα αυξήθηκαν την Τρίτη αλλά είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο ακριβώς. Είναι σίγουρα κάτω του 50-50 λες και οι απροκάλυπτες κριτικές του Τραμπ, όπως της Γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Άνν Ουόρεν, δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την απαγορευμένη λέξη της καθαίρεσης μετά τις εξελίξεις με τον Κόεν και τον Μάναφορτ. «Αυτό που χρειάζεται να κάνει το Κονγρέσσο τώρα είναι να βεβαιωθεί ότι ο αυτός ο ιδιαίτερος Μίλερ προστατεύεται απόλυτα και δεν θα απολυθεί από τον Ντόναλτ Τραμπ», δήλωσε την Τρίτη στο CNN η Ελίζαμπεθ Ουόρεν όταν ρωτήθηκε αν η καθαίρεση μπορεί τώρα να συζητηθεί.

5. Θεωρείται έξυπνη πολιτική για τους Δημοκράτες να ξεκινήσουν τη διαδικασία καθαίρεσης το φθινόπωρο; Είναι οι αρχηγοί κομμάτων και οι ακτιβιστές στην ίδια γραμμή;

Εδώ, η δεύτερη ερώτηση είναι πιο εύκολη από την πρώτη. Και η απάντηση είναι «όχι».

Οι ακτιβιστές θέλουν απεγνωσμένα να ρίξουν τον Τραμπ. Πιστεύουν πως έχει κάνει ήδη σοβαρά εγκλήματα και λάθη σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. Τον περασμένο χρόνο, 58 Δημοκρατικοί του Κονγρέσσου υποστήριξαν μια προσπάθεια του Αλ Γκριν να φέρει ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του Τραμπ. Όμως άνθρωποι όπως η Ουόρεν και η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αποστασιοποιήθηκαν και την Τετάρτη η Πελόζι είπε ότι η καθαίρεση «δεν ήταν προτεραιότητα» για τους Δημοκρατικούς.

Θα έπρεπε να είναι; Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση. Εδώ βρίσκεται το παραθυράκι στη σκέψη της Πελόζι. Η καθαίρεση κάνει τους Δημοκρατικούς ιδιαίτερα παθιασμένους. Αυτό είναι καλό. Όμως είναι ήδη παθιασμένοι στο να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα στον Τραμπ. Οπότε το μόνο πιθανό αποτέλεσμα στην πίεση για καθαίρεση είναι ίσως να αποστασιοποιήσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη και την ήττα του Λευκού Οίκου.

6. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την έρευνα της Ρωσίας;

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Matt Schlapp, επικεφαλής της Αμερικανικής Συντηρητικής Ένωσης και ένας υποψήφιος υποστηρικτής του Τραμπ, δήλωσε μέσω Twitter: «Σε όλη αυτή τη νομική δραστηριότητα είναι περίεργο που δεν βλέπω κάποια «ρωσική συμμετοχή» σε κάποιο έκτακτο δελτίο.»

Το οποίο, είναι ως ένα σημείο αληθές. Η κατάθεση του Μάναφορτ σχετίζεται με εγκλήματα που έγιναν τον Απρίλιο του 2016. Σχετίζεται με οικονομικές παρανομίες στην Ουκρανία. Και από τις οκτώ κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος την Τρίτη, μόνο οι δύο έχουν σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλτ Τραμπ.

Εδώ είναι που χαλάει ο ειρμός του Schlapp: Τόσο η κατάθεση του Κόεν όσο και του Μάναφορτ έρχονται ακριβώς σαν αποτέλεσμα της έρευνας του Μίλερ. Και ο Αναπληρωτής Εισαγγελέας Rod Rosenstein ξεκαθαρίζει ότι ο Μίλερ «έχει άδεια για δίωξη ομοσπονδιακών εγκλημάτων που προκύπτουν από αντίστοιχες έρευνες».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι δεν γνωρίζουμε όλα όσα γνωρίζει ο Μίλερ, και πώς συνδέονται ο Μάναφορτ κι ο Κόεν. Και οι δύο άντρες ήταν στον στενό κύκλο του Τραμπ τις κρίσιμες στιγμές της προεκλογικής εκστρατείας. Ίσως τελικά κανείς να μην είχε σχέση με τη Ρωσία. Αλλά αν συμπεράνουμε ότι δεν είχαν σχέση ενώ δεν έχουμε δει ακόμα λέξη από την αναφορά του Μίλερ, είναι σαν να σταματάς στο δεύτερο ημίχρονο έναν αγώνα ποδοσφαίρου και να ανακηρύξεις νικητή την ομάδα που ήταν μπροστά στο σκορ.

7. Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Μάικλ Κόεν;

Πιθανότατα στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Σίγουρα όμως όχι στη φυλακή. Η δημοσιογράφος του CNN, Kara Scannell μου έδειξε αυτό το σημείωμα σχετικά με την εγγύηση του Κόεν και την τοποθεσία:

«Στον Μάικλ Κόεν: 500.000 δολάρια προσωπική εγγύηση. Συνυπογεγραμμένο από τη σύζυγο και ένα επιπλέον οικονομικά υπεύθυνο πρόσωπο. Οι μετακινήσεις περιορίζονται στη Νότια και Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα, Βόρεια Περιφέρεια του Ιλλινόις, και Ουάσινγκτον. Παράδοση διαβατηρίου και κάθε όπλου και πυρομαχικών.»

Ο Κόεν έχει οριστεί να καταδικαστεί τον Δεκέμβριο και η ποινή μπορεί να είναι έως και 65 χρόνια φυλάκισης. 

8. Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Πολ Μάναφορτ;

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του CNN, Εvan Perez, βρίσκεται στη Βιρτζίνια αναμένοντας την ποινή φυλάκισης. Ο Μάναφορτ είναι έγκλειστος από τον Ιούνιο όταν ένας δικαστής ανακάλεσε την εγγύησή του και ζήτησε να παραμείνει έγκλειστος στη φυλακή πριν την δίκη του. Ο Μάναφορτ με τις οκτώ κατηγορίες μπορεί να καταδικαστεί με έως και 80 χρόνια φυλάκισης.

9. Γιατί οι κατήγοροι του Μάικλ Κόεν δεν συμφωνούν να έχει μάρτυρα υπεράσπισης (παρά τις επανειλημμένες του αιτήσεις);

Μια καλή ερώτηση με δύσκολη απάντηση.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη τα παρακάτω:

Η εκδίκαση της υπόθεσης Κόεν γίνεται από τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης (SDNY) και όχι από το ειδικό συμβούλιο. Αν και φαίνεται αδύνατο να ήθελε ο Μίλερ συνεργασία και να μην το ξεκαθάρισε στην SDNY, το γεγονός ότι είναι δύο διαφορετικά όργανα δεν αλλάζει κάτι.

Ο Μίλερ κατέχει ήδη όλα τα έγγραφα που θεωρούνται σχετικά με την έρευνά του και που λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα του FBI στο σπίτι, το γραφείο και το ξενοδοχείο του Κόεν τον Απρίλιο. Έχοντας αυτό υπόψη, ο μόνος λόγος που θα χρειαζόταν τον Κόεν είναι για να επιβεβαιώσει την ηλεκτρονική του διεύθυνση ή τον γραφικό του χαρακτήρα έναντι μυστικών πληροφοριών του Τραμπ ή του στενού του κύκλου. Με λίγα λόγια, ο Μίλερ ίσως και να μην χρειαστεί τη συμμετοχή του Κόεν.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει δηλωμένη συνεργασία στη συμφωνία που υπέγραψε ο Κόεν δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργαστεί με τον Μίλερ. Ο δικηγόρος του Κόεν Lanny Davis δήλωσε στο CNN το βράδυ της Τρίτης ότι «ο Μάικλ Κόεν έχει την υποχρέωση να λέει την αλήθεια. …αν ρωτηθεί από κάποια Αρχή… θα πει την αλήθεια».

10. Θα συγχωρήσει ο Τραμπ τον Κόεν και τον Μάναφορτ;

Μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση με δύο αναρτήσεις του Τραμπ στο Twitter το πρωί της Τετάρτης.

Για τον Κόεν: «Αν κάποιος ψάχνει έναν καλό δικηγόρο, θα τον συμβούλευα να μην δεχτεί τις υπηρεσίες του Μάικλ Κόεν!»

Για τον Μάναφορτ: «Νιώθω πολύ άσχημα για τον Πολ Μάναφορτ και την υπέροχη οικογένειά του. Η Δικαιοσύνη πήρε μια υπόθεση 12 ετών, και μεταξύ άλλων του άσκησε υπερβολική πίεση και αντίθετα με τον Μάικλ Κόεν, αρνήθηκε να “σπάσει”, να δημιουργήσει ιστορίες ώστε να επωφεληθεί μιας συμφωνίας. Είναι άξιος σεβασμού αυτός ο τολμηρός άντρας!»

Ο Τραμπ έχει πράγματι μεγάλη εξουσία να απονέμει χάρες. Και το έχει δείξει νωρίτερα φέτος όταν απένημε χάρη στον πρώην Σερίφη Τζο Αρπαίο. Ο Lanny Davis είπε την Τετάρτη ότι ο Κόεν δεν επιζητούσε μια χάρη του Προέδρου ούτε και θα την δεχόταν αν του προσφερόταν.

11. Τι θα κάνει ο Μίλερ μετά;

Ο Μίλερ δεν αποκάλυψε τίποτα αναφορικά με την πρόοδο της έρευνάς του ή την ημερομηνία που υπολογίζει να την παρουσιάσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καταδίκη του Μάναφορτ και του Κόεν, αποτελούν ορμητήριο για τον Μίλερ.

Στο τέλος όμως αυτό που έχει σημασία είναι τι υπάρχει στην αναφορά του Μίλερ, και τι σκέφτονται τα δύο κόμματα να κάνουν σχετικά. Και πάλι, είναι αδύνατο να υπερβάλλουμε στο πόσο λίγο γνωρίζουμε το περιεχόμενο της αναφοράς του Μίλερ και τι πιστεύει ότι μπορεί να βρει. Το μόνο που μπορούμε να προσέχουμε είναι οι συζητήσεις του Τραμπ με το ειδικό συμβούλιο. Ο Τζουλιάνι έχει δείξει επανειλημμένα ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και σύντομα θα υπάρξει απόφαση.

12. Έχει σημασία κάτι από όλα αυτά;

Στην ουσία, όχι. Μακροπρόθεσμα, θα έχουμε πεθάνει.

Αν τα δούμε όμως λίγο πιο πρακτικά, έχουν σημασία. Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ είναι ότι μια ξένη κυβέρνηση επεμβαίνει ενεργά στις προεδρικές εκλογές υπέρ κάποιου υποψηφίου και βλάπτοντας κάποιον άλλο. Αυτό που συζητάμε είναι ότι ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας παραδέχτηκε ότι είπε ψέμματα στο FBI και τώρα συνεργάζεται ως μάρτυρας. Αυτό που συζητάμε είναι ότι ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ βρέθηκε ένοχος για οχτώ εγκλήματα, δύο εκ των οποίων εμπλέκουν τον Ντόναλτ Τραμπ σε μια προσπάθεια χρηματοδότησης με σκοπό την απόκρυψη στοιχείων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Φυσικά απαντώντας ναι στην παραπάνω ερώτηση, δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουμε τη γνώμη του κόσμου ούτε την ψήφο του. Η εικόνα του Τραμπ έχει καλλιεργηθεί εδώ και πολύ καιρό. Οι υποστηρικτές του θα βρουν έναν τρόπο να τα διαγράψουν όλα αυτά. Για τους επικριτές του όμως, τα γεγονότα της Τρίτης απλά θα επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη πιστεύουν: ότι ο Ντόναλτ Τραμπ δεν αξίζει να είναι Πρόεδρος.

Εξάλλου, μένει να δούμε το μεγάλο κομμάτι του παζλ που είναι η αναφορά του Μίλερ.

Πηγή: CNN /  Chris Cillizza

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr