current views are: 12

30 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση06:30

Ο Τραμπ βλέπει «τρικλοποδιά» της Κίνας στις σχέσεις ΗΠΑ – Β. Κορέας

«Η Αμερική δεν θα έπρεπε να επενδύει σε παιχνίδια πολέμου»

Δημοσίευση 06:30’

«Η Αμερική δεν θα έπρεπε να επενδύει σε παιχνίδια πολέμου»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα για την υπονόμευση της συμφωνίας του με τη Β. Κορέα, ενώ οι κριτικές για την πρόοδο της αποπυρηνικοποίησης αυξάνονται. Σε μια σειρά από αναρτήσεις στο Τwitter δηλώνει ότι η Αμερική δεν θα έπρεπε να επενδύει σε παιχνίδια πολέμου με τη Βόρειο Κορέα, αλλά αν τα ξεκινούσε ξανά θα ήταν «μεγαλύτερα από ποτέ».

Οι ΗΠΑ κλήθηκαν να σταματήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις που εξοργίζουν τη Β. Κορέα κατόπιν της ιστορικής συνάντησης τον Ιούνιο. Όμως πριν λίγες ημέρες ο Αμερικανός Γραμματέας Άμυνας ανέφερε πως οι στρατιωτικές ασκήσεις ίσως συνεχιστούν.

Οι συζητήσεις για τα παιχνίδια πολέμου συνεχίζονται επειδή, όπως παρατηρούν πολλοί αναλυτές, η Β. Κορέα καθυστερεί τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης και την καταστροφή των εγκαταστάσεων δοκιμής πυραύλων μετά τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ντόναλτ Τραμπ και του ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Τραμπ μέσω της ανάρτησής του στο twitter φαίνεται να κατηγορεί ευθέως την Κίνα για τις καθυστερήσεις αυτές, αλλά συνεχίζει εκθειάζοντας τους προσωπικούς του δεσμούς με τους ηγέτες της Β. Κορέας και της Κίνας.

Αυτή η σύγχυση της κριτικής, του επαίνου και της συγκαλυμμένης απειλής έρχεται καθώς η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων κατόπιν εκείνης της μοναδικής συνάντησης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον πυρηνική απειλή από τη Β. Κορέα».

Στην τελευταία ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος δηλώνει ότι η Β. Κορέα ήταν «υπό τεράστια πίεση από την Κίνα εξαιτίας των σημαντικών εμπορικών διαφορών που έχουμε με την κινεζική κυβέρνηση». 

Κατηγορεί επίσης το Πεκίνο ότι παρέχει στη Β. Κορέα «σημαντική ενίσχυση», εννοώντας πως η κινεζική αυτή βοήθεια «μαλακώνει» το πλήγμα των διεθνών κυρώσεων στο καθεστώς της Β. Κορέας. «Αυτό δεν βοηθάει καθόλου!» γράφει ο Τραμπ στο Twitter.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχίζει τονίζοντας τις άριστες προσωπικές του σχέσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, κάτι που δεν θα επέτρεπε την αναζωπύρωση των παιχνιδιών πολέμου.

Αναφερόμενος στις εμπορικές διαφορές με το Πεκίνο, ο Ντόναλτ Τραμπ δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να τις λύσει μαζί με τον «σπουδαίο Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ».

Πηγή: BBC


σχετικα αρθρα